Nieuws/Binnenland
658371473
Binnenland

Coronacrisis: donderdag15 oktober

LIVE | Meer dan helft EU-landen ’rood’ op nieuwe coronareiskaart

Reizigers op Schiphol.

Reizigers op Schiphol.

Amsterdam - Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt in Nederland en Europa flink op. Steeds meer plekken voor vakantiegangers kleuren ’oranje’. Het kabinet maakte dinsdagavond bekend restaurants en cafés de komende weken te sluiten om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Ook teamsport wordt aan banden gelegd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Reizigers op Schiphol.

Reizigers op Schiphol.

Meer dan de helft van de landen in de Europese Unie, plus het Verenigd Koninkrijk, hebben donderdag het label rood gekregen op een nieuwe Europese coronakaart. De kaart is uitgegeven nadat de EU-lidstaten dinsdag besloten hun aanpak van reisbeperkingen naar andere landen te coördineren als reactie op de nieuwe corona-uitbraken.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), een agentschap van de Europese Unie, houdt de kaart bij. Zeventien van de 31 landen die onder het ECDC vallen, kregen het label rood of overwegend rood. Ook Nederland kleurt rood op de kaart.

Veel besmettingen

Overwegend rood betekent dat de gemiddelde dagelijkse besmettingsgevallen in de laatste veertien dagen 50 of hoger waren per 100.000 inwoners. Een rode beoordeling volgt als het veertiendaagse gemiddelde 150 gevallen of hoger per 100.000 is.

Behalve de 27 EU-landen bestrijkt het ECDC het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Een groene beoordeling betekent dat het veertiendaagse meldingspercentage lager is dan 25 gevallen per 100.000 en oranje zijn de landen die tussen rood en groen vallen.

De lidstaten kwamen overeen om geen reisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit regio’s die als ’groen’ zijn beoordeeld, maar geen enkel land bereikte dat niveau geheel.

Voor landen die rood en oranje zijn, zijn de lidstaten vrij om te beslissen welke maatregelen ze eventueel willen opleggen. Ze kunnen bijvoorbeeld reizigers die uit die landen komen, verplichten in quarantaine te gaan of een coronatest te ondergaan.

Vijf landen - Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken en IJsland - kregen geen beoordeling. De ECDC noemde een gebrek aan informatie als reden.

Lees hier het coronanieuws terug van woensdag 14 oktober

Meer nieuws

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment en persoonlijk: