Nieuws/Binnenland
6593175
Binnenland

Gebrek aan bewijs

Verdachten Amsterdamse liquidatiezaak Goedhart op vrije voeten

Goedhart werd aan de Hoptille in de Bijlmer doodgeschoten.

Goedhart werd aan de Hoptille in de Bijlmer doodgeschoten.

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag drie mannen die worden verdacht van de liquidatie van de 24-jarige Shaquille Goedhart op vrije voeten gesteld. De rechtbank vindt dat er momenteel te weinig bewijs ligt tegen het drietal om het voorarrest te handhaven. Het Openbaar Ministerie had eerder op de dag juist betoogd dat het bewijs tegen de verdachten zich opstapelde.

Goedhart werd aan de Hoptille in de Bijlmer doodgeschoten.

Goedhart werd aan de Hoptille in de Bijlmer doodgeschoten.

Goedhart werd op 2 mei 2019 doodgeschoten bij de flat Hoptille in Amsterdam-Zuidoost. Het OM vermoedt dat de drie verdachten het slachtoffer naar de plek des onheils hebben gelokt. Naar het motief doet de politie nog onderzoek. De verdachten - Badr K. (30), Revelino V. (27) en Marc-Anthony G. (25) - ontkennen en beroepen zich verder op hun zwijgrecht.

De recherche heeft de gangen van de verdachten op de dag van de moord en de dagen daaraan voorafgaand gedetailleerd in kaart kunnen brengen, meent het OM, aan de hand van telefoongegevens. Die tijdlijn is grotendeels te volgen, aldus de rechtbank, maar hard bewijs voor de stelling dat het trio op het moment van het schieten op de plaats van het misdrijf was, is er vooralsnog niet.

Marc-Anthony G. is in november in Suriname aangehouden en uitgezet naar Nederland. Badr K. wordt behalve van de liquidatie van Goedhart ook verdacht van betrokkenheid bij twee moordpogingen. Daaronder is de mislukte aanslag op de bedrijfsleider van een spyshop in het Westelijk Havengebied van Amsterdam, in augustus 2018. De 31-jarige Alkmaarder, Sander de L., werd daarbij in zijn hoofd gestoken. In die zaak zijn twee andere verdachten inmiddels veroordeeld voor poging tot moord.

Op 26 maart is er een volgende zitting in de zaak-Goedhart. Inhoudelijk denkt de rechtbank het proces pas in het najaar te kunnen voeren.

Derk Wiersum

Eerder maakte het OM bekend dat uit onderzoek naar de telefoon van Badr K. is gebleken dat met dat toestel is gezocht naar informatie over de in september geliquideerde advocaat Derk Wiersum.

Volgens K.’s advocaten heeft die mededeling er onder meer toe geleid dat K. in sommige media volkomen ten onrechte is omschreven als de moordenaar van Wiersum. K. is op geen enkele manier bij de zaak rond de moord op de advocaat betrokken, benadrukten de raadslieden. Inmiddels wordt de 36-jarige Giërmo B., een bekende van de politie, vervolgd voor de moord op de advocaat.