Nieuws/Binnenland
659468967
Binnenland

GGD: ’Klap in ons gezicht’

Hugo de Jonge: brand Urker teststraat ’alle perken te buiten’

DEN HAAG - Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt dat de brand in de coronateststraat op Urk zaterdagavond „alle perken te buiten” gaat. „Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders”, reageert De Jonge op Twitter. Ook de GGD is woedend. Er kan momenteel in het vissersdorp niet op corona worden getest.

De Jonge laat weten dat hij zondagochtend contact heeft gehad met GGD Flevoland over wat er is gebeurd. Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland, zei eerder al dat wordt gekeken hoe het testen op het coronavirus zo snel mogelijk kan worden hervat. Hij noemde de brand in de testlocatie „een flinke klap in ons gezicht.”

Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bestempelt de rellen als „afgrijselijk en ontoelaatbaar wangedrag.” „Hoe bedenk je het om een corona-teststraat in brand te steken?”, vraagt de minister en tevens lijsttrekker van D66 zich af op Twitter. „Geweld tegen politie en hulpverleners moeten we steeds stevig veroordelen. Altijd. Van Urk tot Amsterdam. Van gewelddadige jongeren tot rellende viruswaanzinaanhangers”, aldus Kaag.

Flinke brandschade bij de coronateststraat van de GGD op het Urker haventerrein, waar tientallen jongeren protesteerden na het ingaan van de avondklok.

Flinke brandschade bij de coronateststraat van de GGD op het Urker haventerrein, waar tientallen jongeren protesteerden na het ingaan van de avondklok.

De teststraat bij het haventerrein werd zaterdagavond in brand gestoken. Tientallen mensen gingen op Urk de straat op uit protest tegen de avondklok, die voor het eerst gold in de strijd tegen het coronavirus. Ze reden in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het terrein.

Volgens de politie zijn er twee personen aangehouden en daarnaast tientallen boetes uitgedeeld.

De gemeente Urk, politie en het Openbaar Ministerie stellen in een verklaring „zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen” van zaterdagavond in Urk. Ze hebben geen goed woord over voor het gedrag van de relschoppers. „Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD.”