Nieuws/Binnenland
659483962
Binnenland

Kostbare toiletpot valt stuk vlak voor taxatie

Niet het toilet uit het artikel.

Niet het toilet uit het artikel.

Rotterdam - In de hoop dat haar bijzonder fraaie toiletpot uit de 19e-eeuw wel eens wat waard kon zijn, toog Els Quick naar de taxatiedag in Museum Rotterdam. En inderdaad bleek de pot een kostbaar stukje porselein. Mits in goede conditie. Jammer genoeg viel de waardevolle wc vlak voor het moment suprême in stukken.

Niet het toilet uit het artikel.

Niet het toilet uit het artikel.

„Ik ben er echt kapot van”, zegt Els aan RTV Rijnmond. „Ik zet mijn karretje neer en de wc-pot kiept om. Ik hoorde ’bam’, alles in gruzelementen.” Nu haar man sinds enige tijd gestopt is met werken, hoopten ze met de eventuele opbrengst van de pot iets leuks te kunnen gaan doen met kerst.

Waarde

In goede staat is de het toilet, volgens taxateur Arne Bonsaksen, tussen de vijfhonderd en duizend euro waard. „Daar hadden we iets leuks mee kunnen doen, maar helaas”, vertelt Els.

De pot, die twintig jaar veilig bij Els thuis stond, is geproduceerd door het Engels bedrijf uit Stoke-On-Trent. Het bedrijf maakte sinds de 17e eeuw aardewerk en porselein voor eigen land, maar ook daarbuiten zoals dit stuk voor Rotterdam. Binnenin de toiletpot staat in sierlijke letters ’Rotterdam’.

’Jammer maar helaas’

Museum Rotterdam, waar de taxatiedag plaatsvond, heeft ook een exemplaar in de eigen collectie. De toiletpot van Els zou een leuke toevoeging aan de collectie van Museum Rotterdam zijn geweest, aldus Liesbeth van der Zeeuw, conservator van het museum. „Het is natuurlijk typische Rotterdams en wij hebben nog niet zo’n gekleurd exemplaar. Hij had mooi in ons rijtje gepast, maar helaas.”

Sneu

Gelukkig komt het niet al te vaak voor dat bijzondere stukken op een taxatiedag kapot vallen. „Het gebeurt zo nu en dan, dat wanneer schilderijen in de auto op elkaar worden gelegd er eentje een scheurtje krijgt”, aldus taxateur Bonsaksen. „Maar dit was wel heel sneu, we hoorde hem echt vallen.”