Nieuws/Binnenland
661491247
Binnenland

Museumplein in Amsterdam schoongeveegd

Chaos en plunderingen bij coronarellen in Eindhoven

EINDHOVEN - Bij de ongeregeldheden in Eindhoven hebben relschoppers flink huisgehouden op het station Eindhoven Centraal. In de stationshal zijn veel vernielingen aangericht en een vestiging van Jumbo is geplunderd. De ruiten van de supermarkt zijn ingegooid en schappen leeggehaald. Overal op de grond liggen glas, puin en supermarktartikelen.

Een auto van ProRail werd door relschoppers vernield, op de kop geduwd en in brand gestoken.

Ook in de fietsenstalling op het station zijn veel vernielingen aangericht. Ook zijn hekken en fietsen gebruikt om barricaden op te werpen tegen de mobiele eenheid. In de binnenstad liggen veel stenen en zijn fietsen in brand gestoken. Ook zijn er onderdelen van scooters getrokken.

Doordat kleine groepjes relschoppers de politie lijken te provoceren, ontstaat een soort ’kat-en-muis-spel’ in de kleine straatjes in het centrum. De politie zet traangas in om de relschoppers weg te jagen.

Rond 20.00 uur meldde de politie dat er nog ’kleine plukjes relschoppers’ op straat waren. „Zij misdragen zich nog steeds.”

De Jumbo op het station van Eindhoven werd geplunderd.

De Jumbo op het station van Eindhoven werd geplunderd.

Het treinverkeer van en naar Eindhoven ligt stil. Vermijd Eindhoven Centraal, zeggen de Nederlandse Spoorwegen. Er rijden wel treinen via de stad, maar die stoppen niet op Eindhoven Centraal, aldus NS. Het station is door de politie hermetisch afgesloten. „Onze collega’s daar zijn erg geschrokken, maar gelukkig oké. Wat een schandalige actie!”, twittert ProRail.

De NS spreekt van "een afschuwelijke situatie" en omschrijft de toestand op het station als ’een ravage’. De verwachting is dat het treinverkeer in de loop van zondagavond weer opgestart wordt.

Grapperhaus: terecht hard opgetreden

Burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden tegen relschoppers dit weekend. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) reageerde daarmee op de ongeregeldheden in Eindhoven en Amsterdam.

Volgens Grapperhaus heeft de onrust niets te maken met demonstreren tegen het coronabeleid, maar gaat het om crimineel gedrag. „Schokkende beelden van rellen, plunderingen en brandstichting gaan rond. Dit is simpelweg crimineel gedrag; mensen die bewust politie, ME, journalisten en andere hulpverleners belagen. De burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden.”

De ruiten van het station zijn ingegooid.

De ruiten van het station zijn ingegooid.

De minister vindt dat de gebeurtenissen „in schril contrast staan met alle mensen die zich de afgelopen maanden goed aan alle maatregelen hebben gehouden, zaterdagavond tijdens de avondklok thuisbleven en samen deze zware tijd door proberen te komen. Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar.”

18 Septemberplein

De demonstranten in Eindhoven verzamelden zich rond 14.00 uur op het 18 Septemberplein. Dat werd door de politie schoongeveegd met behulp van een waterkanon nadat de actievoerders weigerden te vertrekken. De demonstratie was illegaal, de gemeente verleende geen vergunning.

De betogers waren tegen de regels in toch naar het plein gekomen. De mobiele eenheid, in gezelschap van honden, omsingelde het plein en dreef de betogers naar het midden van het plein. De sfeer werd al snel grimmig. Betogers gooiden met vuurwerk naar de politie en daagden de ME uit. Die sloeg met wapenstokken van zich af. Ook trokken de demonstranten straatstenen los om die naar de agenten te gooien.

Ondanks de inzet van een waterkanon bleven groepjes demonstranten toch hangen in de stad. Agenten zetten gasmaskers op en probeerden de groep met traangas te verdrijven.

Er geldt een noodbevel in Eindhoven. De gemeente roept iedereen op die niks te zoeken heeft in Eindhoven om weg te blijven.

Er zijn zo’n 30 personen aangehouden. De meeste voor „het niet voldoen aan de vordering om het gebied te verlaten.” Een aantal arrestanten wordt verdacht van (poging tot) zware mishandeling. De politie laat weten over genoeg beelden van de relschoppers te beschikken. „De inzet is er nu op gericht om de rust te laten weerkeren. Raddraaiers die nu niet worden aangehouden, zullen we later opsporen.”

Museumplein

De politie en de Mobiele Eenheid moesten zondag ook op het Museumplein in Amsterdam in actie komen. Honderden mensen hadden zich daar verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels. Agenten gebruikten wapenstokken, paarden, honden en een waterkanon. Er werden zo’n 170 mensen opgepakt.

Er werd met vuurwerk naar de agenten gegooid. Rond 15.30 uur was het Museumplein leeg, demonstranten hielden zich lange tijd nog wel in omliggende straten op. De actievoerders zijn uiteindelijk door de ME de Van Baerlestraat door gedreven tot achter het Roelof Hartplein. Aan het einde van de middag was het nog wel onrustig rondom het Museumplein. De ME houdt de situatie in de gaten.

Zondagmiddag werd er al een noodbevel afgekondigd voor het Museumplein, maar daar trokken velen zich niets van aan. Daarop werd besloten in te grijpen. „Ondanks de vele waarschuwingen van gemeente en politie en het afgekondigde noodbevel gaan de demonstranten op het Museumplein niet uiteen. De politie treedt nu op volgens draaiboek. Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid is de waterwerper ingezet”, zo liet de gemeente weten.

De politie is al de hele middag met veel man op de been, aangezien er aanwijzingen waren dat mensen naar het Museumplein wilden komen om - net als vorige week zondag - geweld te plegen. „De driehoek staat geen spontane demonstraties in de stad toe. Grote groepen zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Er zijn aanwijzingen dat personen het demonstratierecht willen misbruiken om geweld te plegen”, zette de gemeente eerder op de dag op Twitter.

Op sociale media gingen de afgelopen week berichten rond dat mensen die tegen de coronamaatregelen zijn van plan waren te gaan „koffiedrinken” in Eindhoven en Amsterdam. Op het Museumplein hadden inderdaad veel mensen een kopje koffie bij zich. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) verklaarde het Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied. Dat hield onder meer in dat agenten preventief mochten fouilleren.

Ploertendoder

Vorige week zondag kwamen er 2000 mensen naar het Museumplein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Aangezien het protest op deze plek en met zo’n omvang was verboden, trad de politie op. Dit leidde tot flinke ongeregeldheden en 143 arrestaties. Een van de arrestanten had een ploertendoder bij zich. Dat is in Nederland een verboden wapen. Drie politiepaarden bleken ermee mishandeld te zijn. „Het is geen van deze aangehouden personen toegestaan om zich vandaag op het Museumplein te begeven”, schrijft de gemeente. „Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan een ieder van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen.”

Het Museumplein, een week geleden.

Het Museumplein, een week geleden.