Nieuws/Buitenland
66211
Buitenland

28 gewonden; dronken bestuurder gearresteerd

Jeep rijdt in op toeschouwers Mardi Gras

NEW ORLEANS - Een jeep is zaterdagavond (lokale tijd) ingereden op het publiek bij een Mardi Gras-parade in New Orleans. Amerikaanse media schrijven dat er tientallen gewonden zijn gevallen. Volgens de politie zijn zeker twaalf daarvan zwaargewond, maar buiten levensgevaar.

De pick-up truck zou rond 18.45 uur het publiek zijn ingereden dat aan het kijken was naar de Endymion Parade in de jazz-metropool. De politie meldt dat de wagen aan het afremmen was toen die tegen de richting van de parade in reed. Alvorens de jeep het publiek inreed ramde hij eerst twee andere wagens. De truck kwam uiteindelijk tegen een vuilniscontainer tot stilstand. „Het was angstaanjagend om te zien”, zei een ooggetuige. Volgens omstanders zou de bestuurder in de malaise nog op het gaspedaal hebben getrapt. „Ik heb nog nooit zoiets gezien tijdens een parade”, aldus een geschrokken toeschouwer.

Tenminste 28 mensen raakten gewond, 21 daarvan zijn naar het ziekenhuis gebracht. Onder hen zijn een politieagent en een kind van drie jaar. Iedereen is buiten levensgevaar, meldt de burgemeester van New Orleans.

De politie heeft de bestuurder van de jeep gearresteerd. Er zou geen sprake zijn geweest van een terroristische actie. Een politiewoordvoerder zei dat de bestuurder dronken was. „Dit was een tragedie veroorzaakt door een man die verkeerde keuzes heeft gemaakt op het gebied van alcohol en het verkeer.”

Mardi Gras is de Amerikaanse variant van carnaval en wordt gevierd in New Orleans in de staat Louisiana. De Endymion Parade is de grootste optocht van de tachtig parades die Mardi Gras kent.