Nieuws/Binnenland
662993921
Binnenland

’Geheime dienst opent jacht op drugsbazen’

Minister Ferdinand Grapperhaus

Minister Ferdinand Grapperhaus

Den Haag - Drugscriminelen in het buitenland krijgen de inlichtingendiensten op hun dak. Dat zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in tv-programma Buitenhof.

Minister Ferdinand Grapperhaus

Minister Ferdinand Grapperhaus

Nogal wat verdachten in de zware drugscriminaliteit bevinden zich in het buitenland. Een van hen is Ridouan Taghi, kopstuk van de Mocro-maffia die wordt verdacht van elf moorden en pogingen daartoe. Hij bevindt zich waarschijnlijk in Dubai. „Onze inlichtingendiensten zijn state of the art”, zei Grapperhaus. „Die wil ik inschakelen om onze informatiepositie te verbeteren.”

Vorige week werd Derk Wiersum vermoord, de advocaat van de kroongetuige in het proces rond Taghi. Voor Grapperhaus was het een extra motivatie om een aparte opsporingsdienst samen te stellen die zich geheel toelegt op de bestrijding van zware drugscriminaliteit. Volgens de bewindsman zal de drugsbrigade bestaan uit zo’n 100 man afkomstig van politie, het Openbaar Ministerie, de FIOD/Belastingdienst en jeugdwerkers.

Ook wil Grapperhaus dat opsporingsdiensten en andere overheidsdiensten makkelijker informatie uit kunnnen wisselen. ,,Privacybescherming mag geen schild worden voor criminelen.’’ Hij komt met wetgeving om dat mogelijk te maken.