Nieuws/Binnenland
664813056
Binnenland

Café De Rab lijkt doelwit

Twee explosies in 30 uur in Amsterdamse Zeilstraat

AMSTERDAM - De bewoners van de Zeilstraat in Amsterdam-Zuid zijn twee dagen achter elkaar opgeschrikt door harde explosies. Deze lijken bedoeld voor café De Rab, ook al raakt de naastgelegen gereedschapverhuurder Boels in de nacht van maandag op dinsdag zwaar beschadigd. De burgemeester heeft nog niet besloten over een eventuele sluiting en wacht de politierapportage af.

Een buurman wist niet wat ie meemaakte. Zondag, aan het begin van de avond, lichtte de straat op alsof het overdag was. In het halletje van De Rab ging een explosief af en er was voor een moment een soort vuurbal te zien. Het lawaai was oorverdovend. Enkele klanten bleken binnen te zitten. Niemand raakte gewond.

De buurman zag twee jongens rennen naar de overkant van de straat. Toen was ie ze kwijt. „We waren ons echt rot geschrokken, maar wat ik nou zag, of het geschrokken slachtoffers waren of daders, dat kan ik niet zeggen.”

Weer bij De Rab

Amper 30 uur later is het weer raak. Terwijl De Rab naar sluitingstijd liep, ging er wederom op enkele meters afstand een harde knal af. Het was meer geluk dan wijsheid dat er weer geen slachtoffers vielen. Een buurvrouw zat rechtop in haar bed. „Ik heb mijn vriend een stomp gegeven, zo schrok ik. We renden naar het raam en zagen dat de ruiten bij Boels helemaal kapot waren en dat de deur ernaast er compleet uitlag. Ik vroeg nog heel naïef of het dan misschien voor Boels zou zijn, maar hij zei gelijk dat het er meer de schijn van heeft dat er een conflict bij het café wordt uitgevochten.”

Het is niet de eerste keer dat café De Rab, dat al tien jaar op de Zeilstraat zit, onder vuur ligt. Op 17 oktober 2021 werden er ’s nachts drie kogelgaten in het raam aangetroffen. Toen zou er ook een bloedspoor op straat zijn gevonden. Een slachtoffer werd echter nimmer aangetroffen. Dat incident is nooit opgehelderd.

Bij Boels zijn ze dinsdagmorgen in ieder geval heel erg ontstemd over de hele gang van zaken. Twee werknemers, die in de zaak verblijven, distantiëren zich nadrukkelijk van de tweede explosie, waarbij hun etalage aan diggelen is gegaan. „Deze vestiging is normaliter namelijk altijd dicht. Dat heeft alles met personeel te maken. Dat kunnen wij hier niet krijgen. Daarom verwijzen we iedereen heel duidelijk naar de Kabelweg, waar onze grotere vestiging zit.”

De medewerkers zijn louter in de winkel om alles te regelen na de ontstane schade. „Klanten sturen we ook vandaag naar de andere vestiging, maar er moet hier nu heel veel geregeld worden”, vertelt een van hen, terwijl een collega van Boels Vastgoed binnen komt lopen. „Dames, een paar fotootjes voor de verzekering en dan ben ik ook weer weg.”

’Dure auto’s voor de deur’

Een vrouw, die ook al jaren in de straat woont, wil zich helemaal nergens mee bemoeien, maar vertelt wel over wat ze elke dag ziet bij café De Rab. „Er staan vaak hele dure auto’s voor de deur. Tot en met Rolls Royces aan toe. Ik ben wel eens mijn huis uitgerend om zo’n auto gewoon een keer aan te raken. Zo vaak krijg je die kans niet in deze buurt.”

„Wat ik er eigenlijk mee wil zeggen”, vervolgt ze, „Er komen wel allemaal types, waar je wel eens je bedenkingen bij hebt.”

De politie heeft zowel zondagavond als in de nacht van maandag op dinsdag de Zeilstraat afgesloten voor onderzoek. Naast forensische rechercheurs waren er ook medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst aanwezig. Het onderzoek is nog gaande. Er worden geen verdere mededelingen gedaan.

De eigenaar van café De Rab is onbereikbaar voor commentaar.