Nieuws/Binnenland
665055058
Binnenland

Onveilige hefbrug Boskoop per direct dicht

BOSKOOP - De plotselinge afsluiting van de hefbrug in Boskoop is ’een ramp’ voor het goederenvervoer over weg en water. Dat stelt ondernemersvereniging Evofenedex. De provincie Zuid-Holland sloot de brug donderdagavond acuut omdat die te onveilig was om overheen te rijden. De afsluiting kan weleens weken, zo niet maanden gaan duren.

„Naast het wegtransport van bloemen en planten van veel van de telers uit deze regio, raakt deze buitengebruikstelling ook het vervoer van goederen zoals zand, grind en containers met binnenvaartschepen hard”, aldus directeur Machiel van der Kuijl van Evofenedex. De ondernemers begrijpen het besluit wel, „maar het is toch wonderlijk dat de monitoring van het onderhoud ook hier blijkbaar niet op orde is, wat een acute afsluiting noodzakelijk maakt.” De club wil om de tafel met de provincie, over mogelijk ander achterstallig onderhoud, maar ook compensatie voor de door bedrijven geleden omvaar- en omrijschade.

Na het plotseling sluiten van de hefbrug bij Boskoop, omdat die na een controle onveilig bleek, moet het verkeer onverwacht via andere manieren de Gouwe over. Fietsers kunnen met een pontje over, en een pontonbrug voor auto’s is in de maak. Scheepvaartverkeer ligt er stil. Twee soortgelijke bruggen in Zuid-Holland zijn nu ook onderzocht, en die zijn vooralsnog veilig.

In de jaren negentig is verzuimd de brug op adequate wijze te versterken toen er voetpaden aan zijn gehangen, zei gedeputeerde Floor Vermeulen donderdagavond. Ook in Waddinxveen en Alphen aan den Rijn staan dit soort hefbruggen, maar volgens de provincie zijn er geen aanwijzingen dat die onveilig zijn. De noodzakelijke versterkingen zijn in elk geval in Waddinxveen indertijd wél aangebracht. Omroep West meldt dat de Alphense brug na spoedonderzoek veilig is verklaard.

De brug dateert uit 1935. De Gouwe is een gekanaliseerde rivier en een belangrijke route voor de binnenvaart. Volgens gedeputeerde Vermeulen is in Boskoop dus lange tijd sprake geweest van een onveilige situatie. „Ik ben dan ook erg geschrokken”, zei hij donderdagavond tegen Omroep West.