Nieuws/Buitenland
665402674
Buitenland

Wetenschappers laten Doomsday Clock op twee voor twaalf staan

CHICAGO - Internationale wetenschappers hebben donderdag de symbolische Doomsday Clock op 100 seconden voor middernacht laten staan. Dat heeft The Bulletin of Atomic Scientists bekendgemaakt. De klok geeft aan hoe dicht de mensheid is bij een door diezelfde mens veroorzaakt einde en werd in 1947 door de universiteit van Chicago ingesteld. Toen stond de klok op zeven minuten voor twaalf. Belangrijkste dreiging destijds was een allesverwoestende kernoorlog.

De laatste keer dat de klok werd verzet was in 2019. Toen ging de wijzer 20 seconden dichter naar middernacht. Het veiligst was de wereld in 1991, toen de klok op 17 minuten voor middernacht stond. De Doomsday Clock staat net als in 2020 en 2021 op 23 uur 58 minuten en 20 seconden. Met deze tijd staat de klok nog altijd dichter dan ooit bij de symbolische apocalyps.

In de toelichting zeggen de wetenschappers dat de verandering van leiderschap in de Verenigde Staten vorig jaar hoop gaf dat wat een wereldwijde race naar een catastrofe leek te zijn, tot staan kon worden gebracht en zelfs ongedaan kon worden gemaakt. In 2021 wijzigde de nieuwe Amerikaanse regering inderdaad het Amerikaanse beleid op een aantal punten die de wereld veiliger maakten volgens de wetenschappers.

„Toch was de verandering in het leiderschap van de VS niet voldoende om de negatieve internationale veiligheidstrends te keren die zich al lang aan het ontwikkelen waren en zich in 2021 voortzetten”, staat in de toelichting. De wetenschappers zien atoomwapens, klimaatverandering, ontwrichtende technologieën en de toenemende strijd om zeggenschap in de ruimte als de belangrijkste bedreigingen voor de mensheid.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop