Nieuws/Buitenland
665423138
Buitenland

Syriërs en Iraki’s van vluchten naar Belarus geweerd

Migranten bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

Migranten bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

BERLIJN - Burgers uit Syrië, Irak en Jemen kunnen vanuit Turkije niet langer naar Belarus vliegen. De Turkse luchtvaartautoriteit meldt dat dit besluit is genomen vanwege de migrantencrisis aan de grens tussen Belarus en EU-landen.

Migranten bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

Migranten bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

De drie groepen kunnen vanaf vrijdag geen vliegtickets meer kopen voor reizen naar Belarus en ook mogen ze niet aan boord van vluchten naar dat land. De Belarussische luchtvaartmaatschappij Belavia maakte eerder al bekend op verzoek van Turkije te stoppen met het vervoer van Syriërs, Iraki’s en Jemenieten naar Belarus.

Turkije en de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines zijn ervan beschuldigd bij te dragen aan de groeiende stroom migranten die via Belarus de Europese Unie proberen te bereiken, maar ontkennen dat. Velen zouden uit het Midden-Oosten met luchtvaartmaatschappij Belavia komen.

Loekasjenko

De stroom migranten richting de grenzen van Polen en Litouwen via Belarus is naar het zich laat aanzien georkestreerd door de regering in Minsk. Die wil de buurlanden en de EU dwarszitten wegens Europese sancties tegen Belarus en wegens steun aan de oppositie tegen de regering van president Aleksandr Loekasjenko. De EU dreigt daarom met nog meer sancties.

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft het besluit van Turkije verwelkomd. Op Twitter bedankt hij Turkije en de luchtvaartautoriteit voor de steun en samenwerking.

Correspondent Rob Savelberg is in het gebied van de grens tussen Wit-Rusland en Polen en hoort schrijnende verhalen over de migranten. Hij sprak onder andere een arts die graag wil helpen, maar wordt tegengewerkt. Tekst loopt door onder de video.