Nieuws/Binnenland
665810259
Binnenland

Amsterdam wil ’aantrekkingskracht cannabis op toerist verkleinen’

AMSTERDAM - De stad Amsterdam gaat bekijken of het minder toegankelijk maken van zaken zoals coffeeshops en prostitutie in Amsterdam invloed heeft op het gedrag van buitenlandse toeristen. Mogelijk komen er dan minder van hen naar gebieden zoals de Wallen en het Singelgebied en neemt de overlast daar dan af.

Uit een ondervraging van ruim 1100 buitenlandse toeristen van 18 tot 35 jaar in deze hotspots lijken dergelijke maatregelen succes te kunnen hebben. Van de ondervraagden zei 65 procent cannabis te gebruiken. 44 procent van de ondervraagden zei niet meer (11 procent) of minder vaak (34 procent) naar Amsterdam te komen als er een verbod op toegang tot een coffeeshop zou gelden.

Van de ondervraagden zei 32 procent nooit meer naar de Wallen te gaan als er entreegeld zou worden gevraagd. 44 procent zou er dan minder vaak komen.

De onderzoeksresultaten worden meegenomen in het project Aanpak Binnenstad, waar ook een „verkenning” is opgenomen naar dit soort maatregelen, schrijft burgemeester Femke Halsema vrijdag.