Nieuws/Binnenland
665888885
Binnenland

CDA-Kamerlid Ronnes wordt gedeputeerde in Brabant

Erik Ronnes.

Erik Ronnes.

DEN HAAG - CDA-Tweede Kamerlid Erik Ronnes gaat namens zijn partij het provinciebestuur van Noord-Brabant in. Hij wordt gedeputeerde, verantwoordelijk voor ruimte en wonen. Als Kamerlid richtte hij zich ook al op het woondossier.

Erik Ronnes.

Erik Ronnes.

Namens het CDA neemt ook Ellies Lemkes-Straver plaats in het bestuur. Zij was voorheen directeur van boerenlobbyorganisatie ZLTO en neemt de landbouwportefeuille voor haar rekening. Dat is een heikel onderwerp in Brabant: de voormalige coalitie viel wegens onenigheid over het stikstofdossier.

Ook deze nieuwe beoogde coalitie is niet onomstreden. De christendemocraten gaan besturen met Forum voor Democratie, de VVD en de regionale partij Lokaal Brabant. Dat het CDA een coalitie vormt met het FVD van Thierry Baudet roept binnen de partij weerstand op en doet denken aan de omstreden samenwerking met de PVV.

Volgens politiek commentator Wouter de Winther heeft het CDA in Noord-Brabant geen andere keuze dan samenwerken met het FVD, „want anders is het CDA tot in de eeuwigheid overgeleverd aan partijen als GroenLinks en D66.” Luister de politieke podcast Afhameren hier.