Nieuws/Binnenland
666102113
Binnenland

Coronacrisis: dinsdag 9 juni

LIVE | Brazilië zet cijfers coronavirus weer online

President Jair Bolsonaro

President Jair Bolsonaro

AMSTERDAM - Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de 7 miljoen voorbij. Inmiddels zijn er ruim 406.000 doden te betreuren, van wie er bijna 111.000 in de VS zijn overleden. In ons land vielen er ruim 6000 dodelijke slachtoffers. Experts vrezen voor een tweede besmettingsgolf, maar om de economie adem te geven besluiten steeds meer landen de maatregelen te versoepelen. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

President Jair Bolsonaro

President Jair Bolsonaro

Brazilië heeft de cijfers rond het coronavirus weer op de officiële website gezet, nadat het hooggerechtshof dat een dag eerder eiste. De regering had de cijfers eerder offline gehaald en wilde ook geen dagelijkse updates met doden en besmettingen meer geven.

President Jair Bolsonaro noemde de cijfers eerder misleidend en wilde de gegevens op een andere manier gaan vormgeven. Dinsdag zei de regering te werken aan een nieuwe website, waar de cijfers op een andere manier worden gepresenteerd.

Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Bij ruim 719.000 mensen is het virus vastgesteld en er zijn meer dan 37.000 doden geteld. Het eigenlijke aantal besmettingen en doden ligt volgens onderzoekers vele malen hoger.

Sanitair op campings

Toiletten en douches op Nederlandse campings mogen vanaf 15 juni weer open. Dat heeft het kabinet dinsdag besloten. Oorspronkelijk stond de heropening gepland voor 1 juli. Wel moeten gasten in deze gemeenschappelijke voorzieningen de 1,5 meter afstand aanhouden. De sector zelf begrijpt niet waarom ze niet nu al de sanitaire gebouwen mogen openen.

Het kabinet besloot de openingsdatum te vervroegen, omdat ook al was besloten om vanaf 15 juni het toerisme weer onder voorwaarden toe te staan. „We willen juist dat mensen hun vakantie een beetje spreiden, en dan moeten die toiletgebouwen natuurlijk open zijn”, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag. „Dus u kunt gaan boeken.” Vanaf 15 juni zijn toeristen uit de meeste Europese landen ook weer welkom in Nederland.

De Jonge verwijst in een brief aan de Tweede Kamer naar een advies dat hij had gevraagd aan het RIVM. Daarin staat dat de hoge luchtvochtigheid in douches waarschijnlijk niet leidt tot meer verspreiding van het coronavirus, zodat het aanhouden van 1,5 meter afstand afdoende is. De minister gaat ervan uit dat de branches zich houden aan de adviezen van het RIVM.

Bekijk hier het liveblog van dinsdag 8 juni.

De laatste ontwikkelingen:

Binnenland:

 • Spoedwet corona afgekraakt: ’Ik sta zeker niet te springen’
 • Kamer: alsnog OMT-advies over risico vliegtuig
 • Aantal coronapatiënten op ic gedaald van 92 naar 91
 • RIVM: 15 nieuwe coronadoden, 6 opnames ziekenhuis
 • Honderdduizenden mondkapjes gestolen in Duitsland
 • ’Reproductiegetal coronavirus schommelt rond de 1’
 • Bijna 17.000 zorgmedewerkers hebben corona gehad
 • Helft van de Nederlanders gaat deze zomer niet op vakantie
 • Moeder met koortsig kind (2): ’Coronatest helemaal niet laagdrempelig’
 • Onderzoek naar ademtest voor opsporing corona
 • Kroeg in Goes na drie dagen alweer dicht: ’Veel moeite met controleren’

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment: