Nieuws/Binnenland
666185982
Binnenland

15 maanden celstraf geëist

OM gelooft moeder dode ’Sloterplasbaby’ niet

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van vijftien maanden geëist tegen een 27-jarige vrouw die ervan wordt beschuldigd dat zij het lijk van haar pasgeboren baby heeft weggemaakt. Vijf maanden daarvan moeten voorwaardelijk worden opgelegd, vindt het OM. De vrouw liet het jongetje in het voorjaar van 2016 achter nabij de Sloterplas in Amsterdam. Volgens de vrouw is het kind doodgeboren.

De baby werd op 8 juni 2016 gevonden door een vrouw die haar hond uitliet. Zij zag een hoofdje in een tas en waarschuwde de politie. Het kind heeft vermoedelijk meerdere weken bij de Sloterplas gelegen. Het lichaampje verkeerde in verregaande staat van ontbinding.

Volgens de officier van justitie is de baby "achteloos gedumpt". Zij hekelde het feit dat de moeder twee jaar lang heeft gezwegen en zich niet heeft gemeld. De vondst van het dode kind kreeg veel publiciteit. Via DNA-verwantschapsonderzoek kon de biologische vader worden opgespoord, waarna ook de moeder werd geïdentificeerd.

Het OM denkt dat de vrouw niet altijd de waarheid heeft gesproken, onder meer over de plek waarvan zij zegt dat zij de tas met het babylijkje heeft achtergelaten. Volgens justitie heeft de tas in het water van de Sloterplas gelegen. Hoe of door wiens toedoen de tas weer op het droge is gekomen, is duister gebleven.

De vrouw werd aanvankelijk ook verdacht van het doden van het kind. Onderzoek kon niet uitwijzen of de baby vóór, tijdens of na de bevalling is overleden.

De vrouw wilde koste wat kost voorkomen dat de buitenwereld van de zwangerschap op de hoogte zou raken, uit schaamte. Zij had grote moeite in de rechtszaal te verschijnen en hield zich voor pers en publiek onzichtbaar met behulp van een grote doek.

Volgens haar advocaat had het OM vervolging achterwege moeten laten. Er is geen sprake is van een misdrijf, meent hij.

Het OM eiste naast celstraf dat de vrouw zich laat behandelen en zich onderwerpt aan een meldplicht. Gedragskundig onderzoek bracht psychische problematiek aan het licht. De vrouw is verminderd toerekeningsvatbaar, aldus de deskundigen.

De uitspraak is op 9 oktober.