Nieuws/Binnenland
667382281
Binnenland

Tientallen leden vermeende drugsbende opgepakt

HASSELT - Bij invallen in Nederland en België heeft de politie woensdag 21 mensen aangehouden, onder wie acht in Nederland. De aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Spil van de drugsbende zou volgens de Belgische justitie een 67-jarige Nederlander zijn die in Maaseik, niet ver van de grens bij Sittard, woont. De bende hield zich volgens het parket bezig met illegale productie van sigaretten, de teelt van cannabis en de productie van synthetische drugs.

In Nederland werden vijftien panden doorzocht: dertien in Limburg, een in Noord-Holland en een in Noord-Brabant, maakte het Openbaar Ministerie in Hasselt (België) woensdag bekend. In Nederland ging het om invallen in woningen, loodsen en een bedrijfspand in onder meer Geleen, Heerlen, Roermond, Landgraaf, Holtum, Limbricht, Weert en Helmond. In Limburg werden zeven, in Brabant een verdachte aangehouden.

In België viel de politie binnen in veertien panden in Maaseik, Maasmechelen, Heusden-Zolder, Alken, Genk, Bonheiden, Hasselt, Zutendaal en Oudsbergen.

Aan de actie deden in Nederland 140 medewerkers van politie, het Openbaar Ministerie, FIOD en de douane mee. In België ging het om tachtig politieagenten, aangevuld met gespecialiseerde teams van de politie. In Nederland namen de agenten voor ongeveer 50.000 euro aan cash, wiet, computers en luxe horloges in beslag, in België werden 20.000 euro, luxe horloges en meerdere auto’s waaronder een Porsche Taycan 4S in beslag genomen.

De 67-jarige Nederlander zou vanuit Maaseik „in de schaduw van zijn legale activiteiten” een criminele organisatie geleid hebben, aldus het Belgische parket. „Reeds geruime tijd is het voor de speurders duidelijk dat de landsgrens tussen België en Nederland geen barrière meer vormt voor criminelen. Men maakt handig gebruik van de grensregio om (lang) onder de radar te blijven. Illegale trafiek in verdovende middelen tussen België en Nederland lijkt explosief te groeien. Ook de infiltratie in de bovenwereld lijkt een niet te stoppen evolutie. De roep naar internationale samenwerking klinkt dan ook steeds luider”, stelt het parket.

In het kader van dit onderzoek rolde de Nederlandse politie op 24 november een illegale sigarettenfabriek op in Heerlen, waarbij 23 Oost-Europeanen werden opgepakt.

Tips? Mail m.van.wely@telegraaf.nl