Nieuws/Binnenland

Onderhandelaars klaar; regeerakkoord naar fracties

Door Parlementaire Redactie

Rutte, Buma, Pechtold en Segers gaan met een akkoord naar hun fracties.
1 / 2

Rutte, Buma, Pechtold en Segers gaan met een akkoord naar hun fracties.

ANP

Den Haag - UPDATE 11.34 uur - De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens over de vorming van een nieuw kabinet. Het concept-regeerakkoord wordt vandaag naar de fracties gestuurd.

Rutte, Buma, Pechtold en Segers gaan met een akkoord naar hun fracties.
1 / 2

Rutte, Buma, Pechtold en Segers gaan met een akkoord naar hun fracties.

ANP

Dinsdag wordt de eventuele kritiek van de fracties besproken voor er een definitieve klap op kan worden gegeven. Later op de dag staat de presentatie van het regeerakkoord gepland.

„We hebben een akkoord bereikt dat ik met overtuiging en positief advies aan mijn fractie zal voorleggen”, aldus CDA-leider Sybrand Buma. Premier Mark Rutte liet weten blij te zijn met het concept-akkoord. „Precies op de dag dat dit de langste formatie is, hebben we een akkoord. We gaan nu naar de fracties.”

D66-leider Alexander Pechtold sprak van een ’solide’ en ’duurzaam’ akkoord. CU-voorman Gert-Jan Segers: „Er zit voor iedereen pijn in, maar er zitten ook hele mooie punten in.” Nu gaan de fractievoorzitters het gesloten akkoord verdedigen tegenover hun Kamerleden wiens steun hard nodig is. „Deze coalitie heeft 76 Kamerleden, dus elke stem weegt zwaar”, zegt Segers.

Kritiek op uitgelekte plannen

Prominente leden van meerdere partijen uitten al felle kritiek op enkele voorstellen die de afgelopen dagen uitlekten. VVD’ers bijvoorbeeld hebben bezwaar tegen meer belasting voor mensen die hun hypotheek volledig hebben afgelost.

Volg de Haagse ontwikkelingen hieronder via de tweets van verslaggever Alexander Bakker.

Na vandaag is het nog niet voorbij. Vandaag kunnen de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het regeerakkoord gaan lezen. Later op de dag volgen fractievergaderingen waarin zij eventueel ook kunnen sleutelen aan het compromis. Het rumoer over de taks voor afgeloste hypotheken wordt door de fracties dan ongetwijfeld besproken. Als alle fracties akkoord zijn en hun eventuele wijzigingen zijn doorgevoerd, ligt er echt een regeerakkoord.

Daarna begint de échte formatie pas. De partijleiders buigen zich dan over de ministersposten. De bordesscène is pas daarna.

Gebak

Desondanks is het vandaag een ’feestje’ voor de onderhandelaars. Vanochtend werd de mijlpaal gevierd met gebak in de Stadhouderskamer.

Lees meer over