Nieuws/Binnenland
667907
Binnenland

Donateurs uitgemolken met verkoop privégegevens

Koehandel in weldoeners

Adressen van een kwart miljoen Nederlanders die donateur zijn van het Parkinson Fonds, met daartussen vele patiënten die zelf aan deze ongeneeslijke hersenziekte lijden, worden te koop aangeboden aan bijvoorbeeld fabrikanten van gezondheidsproducten.

Dit blijkt uit onderzoek van De Telegraaf naar het bedrijf Focum uit Zwolle, dat diverse adressenbestanden te koop aanbiedt. Het treedt daarbij op als tussenpersoon namens marketingbureaus die de bestanden van diverse goede doelen beheren.

Op de website van deze adressenhandelaar worden donateurs van ruim dertig goede doelen aangeprezen, waaronder dus van het Parkinson Fonds, het Wereld Kinderfonds, Werelddorpen voor kinderen en Amazonekinderen.

'Responsgevoelig'

Aspirant-kopers van de adressen worden onbeschaamd lekker gemaakt met beschrijvingen als ’senioren met affiniteit voor goede doelen’ en ’deze mensen zijn erg responsgevoelig’.

Hun gevorderde leeftijd wordt daarbij vaak als een pluspunt genoemd: ’het zijn voornamelijk vrouwen, ouder dan 60 jaar’, ’ideaal voor postorder en gezondheid’.

In totaal worden er op deze manier vier miljoen adressen van donateurs aangeboden door het bedrijf. Het blijkt een lucratieve handel: ieder adres kost zo’n 0,25 euro voor eenmalig gebruik.

Lees ook: Donateurs massaal misleid