Nieuws/Binnenland
667927
Binnenland

Herstel gasleidingen kost veel tijd

Het herstel van de vervuilde gasleidingen in Rhenen (Utrecht) en Oldebroek (Gelderland) kost veel tijd. Netbeheerders Stedin en Liander verwachten zeker tot en met zondag bezig te zijn om alle getroffen huishoudens weer te voorzien van warm water, cv en gas om op te koken.

In Rhenen ontstond de storing dinsdagavond, nadat de gasleiding beschadigd raakte door een geknapte elektriciteitsleiding. Vrijdag kon Stedin dertig huishoudens weer van gas voorzien, maar de overige 155 adressen moeten nog geduld hebben. Rhenen is erg heuvelachtig en dat veroorzaakt problemen bij het schoonmaken van de leiding. Getroffen inwoners mogen sinds vrijdag op kosten van Stedin een warme maaltijd bestellen. Douchen kunnen zij in een sportcomplex.

In Oldebroek zaten ruim driehonderd huishoudens sinds woensdagavond zonder gas. In dit plattelandsdorp stroomde 11,5 kilometer gasleiding vol water en modder, nadat de naastgelegen waterleiding sprong. Vrijdag zijn 107 adressen weer aangesloten. De hoofdgasleiding is op een kilometer na weer schoon, maar de aansluitingen naar de verspreid liggende woningen moeten schoongemaakt worden.

Ook Oldebroekers kunnen douchen in een sportcomplex. Liander heeft de getroffen huishoudens vrijdag in een brief laten weten dat ze wel gewoon op vakantie kunnen gaan, als ze maar zorgen dat buren een sleutel hebben.