Nieuws
667957
Nieuws

'Verzekeraars blokkeren toegang tot expert bij schade'

Veel verzekeraars maken het consumenten in de praktijk onmogelijk om bij schade een eigen expert in te huren. Volgens CDA-Kamerlid Bruins Slot is deze situatie ’niet wenselijk’. Zij eist daarom opheldering van minister Van der Steur (Justitie).

In een procedure rond Achmea-dochter Interpolis oordeelde de rechter vorig jaar dat verzekerden tegen redelijke kosten een onafhankelijke schade-expert in de arm mogen nemen voor een contra-expertise. Eerder bleek al dat experts die door verzekeraars worden ingeschakeld, de neiging hebben om de verzekeringsmaatschappij te bevoordelen.

Kosten

Volgens oprichter Anton Rietveld van Verzekeringsklachten.nl houden verzekeraars zich echter niet aan het gerechtelijk vonnis, omdat de extra schade-expert nauwelijks iets mag kosten. Bovendien moeten verzekeringsmaatschappijen na het inschakelen van de expert vrijwel altijd een hoger schadebedrag uitkeren. 

Rietveld heeft daarover in de afgelopen maanden meerdere keren aan de bel getrokken bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder heeft Rietveld, tevens columnist op DFTgeld.nl, pas vandaag officieel uitgenodigd voor een gesprek.

Risico

"De AFM is van mening dat verzekeraars het klantbelang centraal moeten stellen bij de wijze waarop ze schadeclaims afhandelen. De AFM doet hier met regelmaat onderzoek naar en is zich bewust van het risico dat bij schadevaststelling door experts van een verzekeraar een schadebedrag wordt vastgesteld waarbij de verzekeraar in het voordeel is", schrijft AFM-baas Merel van Vroonhoven aan Rietveld.

"Wij vinden een redelijke toegang tot contra-expertise belangrijk. Uw melding is in dat licht voor ons een waardevol signaal", aldus Van Vroonhoven.