Nieuws/Buitenland
667964934
Buitenland

Britse premier Liz Truss treedt na 45 dagen af

Londen - De Britse premier Liz Truss treedt af als partijleider van de Conservatieve Partij. Ze blijft premier van het Verenigd Koninkrijk tot een opvolger is gekozen. Dat maakte ze bekend in een toespraak voor Downing Street 10. Truss heeft haar ontslag aangeboden aan koning Charles. Ze was pas anderhalve maand premier en is volgens de BBC de kortst zittende premier die het Verenigd Koninkrijk ooit gehad heeft.

Volgens Britse media volgt een nieuwe leiderschapsverkiezing en kan het land volgende week al een nieuwe premier hebben. Na het aftreden van de vorige premier Boris Johnson duurde het ongeveer twee maanden voordat Truss gekozen werd door de partijleden.

Truss kwam donderdag tot de beslissing af te treden na een gesprek in haar ambtswoning met belangrijke figuren binnen de Conservatieve Partij. Ze zal het over de toenemende druk binnen haar eigen partij hebben gehad met Brady, partijvoorzitter Jake Berry en vicepremier Thérèse Coffey. Truss’ populariteit en die van de partij was sterk gekelderd in de korte tijd dat ze premier was, met name door haar zwalkende economische beleid. Zeventien partijgenoten hadden deze week openlijk gezegd dat Truss moest opstappen.

Oppositieleider Keir Starmer vindt het onacceptabel dat de Conservatieve Partij nu opnieuw zelf een nieuwe leider kan kiezen en eist onmiddellijk nieuwe verkiezingen. Zijn partij Labour staat ver voor in de peilingen. Als het aan de Conservatieven ligt, komen die verkiezingen pas in 2024.

Reactie Rutte

Minister-president Mark Rutte noemt het vertrek van de Britse premier Liz Truss „voor haar persoonlijk heel vervelend.” Ondanks haar korte premierschap was er de afgelopen tijd al regelmatig telefonisch contact tussen de twee politici. Truss en Rutte spraken elkaar twee weken geleden op een top in Praag voor het eerst uitgebreid over onder andere de oorlog in Oekraïne en de inrichting van de Noordzee. „We waren het over heel veel punten eens”, zegt Rutte op een EU-top in Brussel. „Ik zie uit naar de samenwerking met wie nu mijn collega gaat worden. Dat is nummer vijf voor mij geloof ik.”

Over de politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk laat hij zich niet uit. „Dat is een nationale aangelegenheid”, zegt de premier diplomatiek.

Macron hoopt op snelle politieke stabiliteit

De Franse president Emmanuel Macron hoopt dat er na het aftreden van de Britse premier Liz Truss snel weer politieke stabiliteit in het land komt. Bij aankomst op een EU-top in Brussel zei hij „geen commentaar te geven op de binnenlandse Britse politiek.” Hij zei wel het belangrijk te vinden dat „Groot-Brittannië zo snel mogelijk politieke stabiliteit hervindt, dat is alles wat ik wens.”

Ook zei Macron dat hij het „persoonlijk” altijd droevig vindt een collega te moeten zien vertrekken. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, weigerde in Brussel desgevraagd iets over het aftreden van Truss te zeggen en hield het bij een vriendelijke lach. Het Witte Huis heeft laten weten „nauwe banden” te zullen hebben met welke opvolger van Liz Truss ook. Er komt later op de dag naar verwachting nog een verklaring van president Joe Biden.