Nieuws/Binnenland
668004
Binnenland

Politiek commentator Paul Jansen volgt Sjuul Paradijs op

Boegbeeld wordt hoofdredacteur

Paul Jansen wordt per 1 september de nieuwe hoofdredacteur van De Telegraaf. Zijn naam zoemde al even rond, nu is het officieel dat hij Sjuul Paradijs opvolgt.

De directie en hoofdredactie kozen unaniem voor de politiek commentator, die aan het Binnenhof uitgroeide tot een journalistiek boegbeeld van de krant. De redactieraad steunt de voordracht.

Column

De dinsdagse politieke column van Jansen (47) is verplicht leesvoer voor iedereen die er in Den Haag toe doet. Maar ook buiten de politieke arena geniet hij veel aanzien door het verhaal achter de hectische verwikkelingen uit de doeken te doen in de krant en op televisie.

De redactie zocht zo’n journalistiek kanon nadat Paradijs de krant in mei verliet. Jansen is een scherp analyticus die de vinger feilloos op de zere plek legt (politici kunnen erover meepraten) en krijgt de taak om De Telegraaf een nieuw tijdperk in te leiden. De oplage van de krant liep de afgelopen jaren gestaag terug, terwijl een nieuw verdienmodel voor nieuws op internet nog niet is gevonden. Als modern mediabedrijf moet De Telegraaf op alle platformen, (krant, tablet, telefoon, tv) toonaangevend zijn, zonder dat de herkenbaarheid van de oude Telegraaf verloren gaat.

Dna

Daarvoor is het een vereiste dat de nieuwe hoofdredacteur de krant van haver tot gort kent. Met dit ’Telegraaf-dna’ van de nieuwe hoofdredacteur zit het wel snor, want hij doorwandelde heel wat functies bij de krant nadat hij in 1996 begon op de buitenlandredactie.

In 1998 kwam hij terecht bij De Financiële Telegraaf, waar hij het bedrijfsleven nauwlettend in de gaten hield en een gedegen reputatie als verslaggever opbouwde. In 2002 brak er een totaal nieuw hoofdstuk aan in zijn journalistieke carrière: namelijk het correspondentschap in Indonesië.

Reportages

Dit was waar Jansen eigenlijk altijd van had gedroomd. Hij versloeg er het conflict in Atjeh en de verschrikkelijke bomaanslagen op toeristeneiland Bali. En hij was als een van de eerste verslaggevers ter plekke toen in 2004 de tsunami voor honderdduizenden doden zorgde in Zuidoost-Azië, waarbij Indonesië het zwaarst getroffen land was. Onder moeilijke omstandigheden ging hij op pad om reportages te maken in gebieden waar alles was verwoest.

Toenmalig adjunct-hoofdredacteur Lunshof vroeg Jansen in 2006 of hij de parlementaire redactie wilde gaan leiden. Na enig nadenken hapte Jansen toe, om erachter te komen dat het Haagse ’hollen en stilstaan’ in de praktijk vooral veel hollen en weinig stilstaan inhoudt. Koud op zijn nieuwe post was het hommeles in de VVD, waar Rita Verdonk en Mark Rutte elkaar de tent uitvochten om het partijleiderschap.

In 2008 volgde Jansen de legendarische Kees Lunshof op als politiek commentator. Een lastige taak, omdat de overleden Lunshof met zijn columns aan het Binnenhof decennialang de toon zette.

Erfenis

Dat vond hij zelf ook zwaar, maar weglopen voor zijn verantwoordelijkheden zit niet in zijn karakter. In korte tijd had hij het op poten staan, waarmee hij de erfenis van zijn voorganger en zijn eigen reputatie had veiliggesteld. Hij oogstte zelfs zoveel respect dat andere politiek commentatoren hem in 2010 in Vrij Nederland uit hun midden kozen als beste duider aan het Binnenhof.

Buiten deze schijnwerpers kon Jansen zijn vaste interviewpartner Wouter de Winther klaarstomen om de fijne kneepjes van het leidinggeven aan de parlementaire redactie onder de knie te krijgen. In 2013 volgde hij Jansen na zeven jaar chefschap op, zodat laatstgenoemde zich nog meer kon richten op het duiden van de politiek in zijn columns en op televisie.

Nu wacht een uitdaging van andere proporties. De redactie gaat vernieuwen, onder meer met een nieuw redactiesysteem waarmee pijlsnel nieuws op alle platforms gepubliceerd kan worden. Daarbij staat kwaliteit voorop: elke zin moet kloppen, is het adagium van Jansen. Dat weten de soms flink chagrijnige politici die door Jansen de afgelopen jaren op de korrel zijn genomen maar al te goed.