Nieuws
668217
Nieuws

Praat mee

‘Ik weet niet of ik mijn dochters laat inenten tegen hpv’

Met de tweede hpv-vaccinatieronde dit najaar in zicht, ligt de inenting weer onder de loep. Wendy Poorter is baarmoederhalskankerpatiënt en heeft twee dochters. Of ze hen laat inenten weet ze nog niet: "Als je verhalen hoort over onvruchtbaarheid, denk je wel twee keer na voordat je je meiden laat inenten."

Lareb, het centrum dat onderzoek doet naar bijwerkingen van medicijnen, gaat aanvullend onderzoek gaat naar deze prik tegen baarmoederhalskanker. Er kwamen veel meldingen binnen van langdurige vermoeidheid, (bijna) flauwvallen en duizeligheid na de inenting.

De inenting tegen het humaan papillomavirus (hpv), een ziekteverwekker die baarmoederhalskanker veroorzaakt, wordt sinds 2009 aangeboden aan meiden vanaf twaalf jaar. Het vaccin is gratis en beschermt tegen de twee typen van het virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de ziektegevallen. Op dit moment ontwikkelen zeshonderd vrouwen deze ziekte van hen overlijdt ongeveer eenderde. De vaccinatie is niet verplicht en door de onduidelijkheid twijfelen toch veel meisjes én moeders of ze de prik wel willen.

'Ik heb het van dichtbij meegemaakt'

Wendy Poorter was zelf baarmoederhalskankerpatiënt (lees haar verhaal in VROUW Magazine week 32) en is er ook nog niet over uit of zij haar twee dochters van 8 over 4 jaar laat inenten. "Ik heb zelf baarmoederhalskanker gehad en ben er dus erg bewust mee bezig. Daarbij heb ik van dichtbij meegemaakt wat die ziekte met je doet."

"Wanneer je aan de ene kant hoort dat de vaccinatie de ziekte voor bijna 70  procent kan voorkomen en aan de andere kant verhalen hoort over de gevolgen van de prik zoals onvruchtbaarheid, dan slaat de twijfel wel toe. In principe weet je het met zulke langdurige vaccinaties, de resultaten van de eerste 'proefpersonen' zijn pas over een jaar of 20 zichtbaar, nooit 100 procent zeker. Uiteindelijk blijft het giswerk, want je weet van tevoren niet hoe het zal lopen."

 'Ik heb nog even…'

"Daarom probeer ik vooral te kijken naar wat we nu weten, en dat is eigenlijk vrij weinig. Ik vind het dan ook een goed voornemen om meer onderzoek te doen naar de bijwerkingen van de prik. Ook zou ik zeker nog met een huisarts willen praten over de vaccinatie, alle informatie is welkom."

"Bijna al mijn vrienden hebben jongens in huis, dus die staan niet voor deze keuze. Met hen praat ik dan ook niet over de twijfel van wel of geen prik. Ook de moeders op school hebben het er niet vaak over. Gelukkig zijn mijn meiden nog ‘maar’ acht en kan ik er nog even over nadenken."

Zou jij je dochter laten inenten? Of vind jij dat er nu nog te weinig informatie over is en kies je er bewust niet voor? Praat mee!

Lees meer over hpv en andere inentingen: