Nieuws/Binnenland
668624
Binnenland

Nieuw-Vennep verlost van gevaarlijke gek

Een verademing. Zo noemen de inwoners van de Nieuw-Vennepse Wagnerlaan het dat hun buurman uit zijn huis wordt gezet. De man terroriseerde de buurt volgens omwonenden al maanden.

„Het is een agressief, opdringerig en onberekenbaar figuur”, vertelt een voormalig buurvrouw. Ze is inmiddels verhuisd, mede vanwege de overlast. „Hij leek permanent onder invloed van drugs. Mijn dochter liet ik niet buiten spelen als hij rondliep. De politie kwam acht keer per week poolshoogte nemen, maar kon weinig doen. Er was geen reden om hem op te pakken, zeiden agenten.” Zijn vriendin zou hem zo’n drie weken geleden verlaten hebben, zeggen buren. Zij nam hun kinderen mee.

Dinsdagochtend sloeg de vlam in de pan. In de woning brak brand uit. „Hij kookte zelf GHB in zijn keuken. De damp kwam langs de ramen omhoog”, zegt een verontrustende buurvrouw. „Waarschijnlijk ging het daarbij fout.” De man zelf beweert dat het vuur is ontstaan door een ongelukje met een sigaret.

Tijdens de brand is de overlastgever afgevoerd. Later die dag keerde hij doodleuk weer terug. Ondanks dat zijn appartement onbewoonbaar was verklaard. Hij dreigde vervolgens de gaskraan open te draaien en de boel op te blazen. Slapen deed hij in zijn berging.

„Het liep helemaal mis”, zegt buurman Bob Wesman. Uit voorzorg draaide hij de gaskraan helemaal dicht. „De afgelopen 48 uur heb ik geen oog dichtgedaan. Ik ben alleen bezig geweest om alle roet uit mijn huis te krijgen en om alles te regelen met de politie en woningcorporatie Ymere. Mijn dochtertje was hartstikke bang dat er weer brand zou komen.”

Tijdens een spoedoverleg heeft de corporatie gisteren samen met de gemeente en de politie besloten om de huurovereenkomst van de man te beëindigen. De woning is dichtgespijkerd. „Het is de verantwoordelijkheid van de man zelf om woonruimte te zoeken”, zegt een woordvoerster van de gemeente.

De buurt in Nieuw-Vennep is dolblij met de beslissing. Wesman: „We zijn eindelijk verlost van alle ellende. Ik hoop dat deze man professionele hulp krijgt en niet op straat beland. Anders zijn we misschien nog niet helemaal van hem af.”