Nieuws/Binnenland
668625
Binnenland

Omstreden zorgbobo mag weer aan de slag

De omstreden zorgbobo Thérèse van den Hurk gaat weer aan de slag bij een zorginstelling. Van den Hurk wordt voorzitter van de raad van bestuur van de Achterhoekse zorginstelling Marga Klompé.

Van den Hurk kwam vorig jaar hevig onder vuur te liggen omdat zij een afkoopsom van in totaal ruim drie ton had verzwegen tijdens de sollicitatieprocedure voor de functie van rekenkamerbaas in de stad Utrecht. Raadsleden wilden toen opheldering van Van den Hurk, maar daar kwamen ze niet aan toe. Toen De Telegraaf berichtte over de misstap besloot de gevallen zorgbestuurder op te stappen, raadsleden in vertwijfeling achterlatend. Ze stond slechts twee weken aan het roer van de Utrechtse organisatie.

Van den Hurk moest daarvoor bij de noodlijdende zorginstelling Pieter van Foreest vertrekken omdat personeel klaagde over ’een angstcultuur’ en ’dictatoriaal gedrag’ onder haar leiding. De zorginstelling betaalde haar salaris vier maanden door en moest een ontslagvergoeding van ruim 219.000 euro op rekening van Van den Hurk overmaken.

Volgens Zorgcombinatie Marga Klompé is er echter geen vuiltje aan de lucht. Van den Hurk zou een uitstekende kandidaat zijn, blijkt uit „maar liefst zeven referenties” die zijn opgevraagd. De raad van toezicht „verheugt zich” op een goede samenwerking. Van den Hurk krijgt in haar nieuwe functie een bruto jaarsalaris van 169.817 euro, inclusief toeslagen.