Nieuws/Buitenland
668642
Buitenland

Varoufakis beschuldigd van hoogverraad

Een aanklager van het Griekse hooggerechtshof heeft twee klachten van particulieren tegen toenmalig minister van Financiën Yanis Varoufakis, waaronder een wegens hoogverraad, aan het parlement voorgelegd.

De Griekse justitie gaat onderzoeken of Varoufakis, minister van Financiën van 27 januari tot 6 juli, wetten heeft overtreden toen hij plannen maakte voor een 'Grexit'. Varoufakis wilde zich voorbereiden op een zwart scenario waarin het land zonder euro's zou komen te zitten. Hij wilde met zijn 'plan B' met behulp van de rekeningen en identiteitsnummers van belastingbetalers kunstmatig betalingsverkeer op gang brengen. Als het zover kwam, moest hij de computersystemen van zijn eigen ministerie hacken.

Het Griekse gerechtshof heeft eerder vandaag het parlement gevraagd om zijn onschendbaarheid op te heffen, waardoor de weg vrij kan worden gemaakt om een onderzoek in te stellen naar de plannen van Varoufakis die Griekenland in gevaar hadden kunnen brengen, zo meldt de Britse krant The Telegraph.