Nieuws/Buitenland
668647
Buitenland

Nakomelingen gedode leeuw maken weinig kans

De twaalf kleine nakomelingen van de bekendste leeuw van Zimbabwe, Cecil, maken weinig kans te overleven. Volgens dierenbeschermers zijn de welpjes mogelijk al gedood door een rivaliserende mannetjesleeuw.

Cecil werd begin deze maand doodgeschoten door een hobbyjager uit Amerika. Dat leidde deze week tot wereldwijde verontwaardiging en maakte Cecil ook buiten Zimbabwe beroemd.

Dierenbeschermers in Zimbabwe hebben benadrukt dat ze niets voor de kleintjes van Cecil kunnen doen. Ze verwachten dat de leeuw Jericho, die Cecil opvolgt als leider van de groep, de welpjes zal doden en daarna voor eigen nageslacht zal zorgen. ,,Dat is misschien al gebeurd'', zei een woordvoerder van de Zimbabwe Conservation Task Force.

De schutter, tandarts Walter Palmer uit de staat Minnesota, zit inmiddels ondergedoken, schrijft de Britse krant Daily Telegraph. De krant toont foto's van de ingang van zijn tandartspraktijk. Op de deur van de praktijk hangen posters waarop de tandarts een ,,lafaard'' en een ,,moordenaar'' wordt genoemd. De tandarts betaalde 50.000 dollar (45.000 euro) om op de leeuw te kunnen schieten.

Cecil werd 's nachts uit het nationale park gelokt waar hij leefde. Daarna werd hij met pijl en boog beschoten en raakte hij gewond. De volgende dag vond Palmer de gewonde leeuw en maakte hem af.

Twee Zimbabwanen maakten de jacht op Cecil voor de Amerikaan mogelijk. Zij staan woensdag voor de rechter op beschuldiging van stroperij. Ook Palmer, die na de daad terugkeerde naar de VS, wordt hiervan beschuldigd. Hij stelt dat hij volkomen legaal op jacht was en de leeuw mocht doodschieten. Hij heeft spijt betuigd de populaire leeuw gedood te hebben.