Nieuws
668653
Nieuws

'Griekse beurs deze week nog niet open'

De Griekse beurs zal deze week nog niet de deuren openen. Waarschijnlijk wordt er deze week nog niet gehandeld vanwege it-problemen bij de banken.

Dat meldt Reuters op basis van een woordvoerder van de Athens Stock Exchange. "De markt opent morgen niet, en de kans is klein dat de beurs vrijdag opent. De Griekse banken moeten een aantal it-problemen oplossing vanwege de kapitaalrestricties."

De handel op de beurs van Athene werd stilgelegd op 29 juni, toen de overheid de banken sloot en de Grieken strenge kapitaalcontroles oplegde.

Gisteren leek de hervatting van de handel een stap dichterbij te zijn, nadat de Europese Centrale Bank instemde met plannen die de heropening mogelijk maken. Een voorzitter van de Griekse beurswaakhond zei toen dat hij hoopte dat beleggers op woensdag of donderdag weer op de beurs terecht konden.

Maar zover is het nog niet. Wanneer de handel weer van start gaat, blijven er namelijk kapitaalcontroles van kracht. Zo mogen Grieken alleen beleggen met geld dat ze al op een beleggersrekening hadden staan. Geld opnemen van een bankrekening om hiermee te beleggen, mag dus niet. Die restricties zorgen echter nog voor problemen bij Griekse banken, waardoor de handel nog langer stil ligt.