Nieuws
668654
Nieuws

Kluwer piekt bij kleine winst AEX

Beleggers op het Damrak gingen woensdagmiddag alsnog met redelijke winsten huiswaarts na een vlakke, onzekere handelsdg. Wall Street gaf uiteindelijk een zetje. Wolters Kluwer, Altice en KPN kregen kopers na goede kwartaalcijfers, Imtech werd massaal verkocht. 

De AEX sloot 0,7% hoger op 489,29 punten. De Midkap-index ging 0,9% vooruit tot 729,44 punten.

Elders in Europa kleurden de borden wat groener. Frankfurt noteerde bij de slotbel 0,3% hoger, Parijs steeg 0,8% en Londen pluste met 1,1%.

Fondsen als Bayer (+4,7%) en Peugeot (+5,5%) vielen in de smaak. Maar autobouwer VW (-2,8%) stond even 7% lager, vanwege zijn belangen in zwakke BRIC-landen als Brazilië.

Beurzen in de VS openden hoger en hielden de winst vast. De Dow stond 0,6% in de plus bij de slotbel in Amsterdam.

Beleggers wachtten op wat Fed-voorzitter Janet Yellen nabeurs om 20.00 uur meldt over een eventuele toekomstige renteverhoging in de VS. Amerikaanse huizenverkoopcijfers vielen in de namiddag tegen, ze kwamen na een serie matige Amerikaanse macrocijfers deze week.

Beleggers kopschuw

De euro noteerde 0,3% in de min bij $1,10355. Brentolie zakte 0,7% bij $52,95.

,,Beleggers zijn voorzichtig, ze moeten erg veel kwartaalcijfers verwerken'', zegt Hans de Jonge van Petercam. ,,Iedereen kijkt naar elkaar. Ze zijn daarnaast echt nog onder de indruk van de negatieve gevolgen van de klap voor commodities in China. Die cijfers zijn negatief en blijven het sentiment drukken onder beleggers.''

De hoofdindex schipperde tussen winst en verlies. ,,Beleggers zochten richting, de AEX ging afgelopen weken tussen 480 en 510 punten heen en weer. Die grote veranderingen maken mensen toch wat kopschuw. Voor zowel China als Griekenland gaan de fondsen nu echt naar allerlei what if-scenario's kijken'', aldus Cok Inden van Stroeve en Lemberger Vermogensbeheer. ,,Maar veel alternatieven voor aandelen zijn er qua rendement momenteel nog niet.''

Altice en Wolters Kluwer toppers

In de AEX had KPN, met ruim 18 miljoen verhandelde stukken veruit het populairste fonds, de wind stevig in de rug gesteund door een meevallende prognose en kreeg er 3,7% bij. Het telecomconcern is positiever gestemd over geheel 2015 vanwege een vroeger dan verwachte stabilisatie van het bedrijfsresultaat.

Altice maakte een koersprong van 4,1%. De Franse kabelaar die zeer actief is met overnames liet over het afgelopen kwartaal een lichte omzetdaling zien, maar wist het bedrijfsresultaat duidelijk te verbeteren. Het ziet af van de overname van Bouygues.

Bij de financiële waarden ging ING 1,1% achteruit, Aegon verloor 0,9%.

Wolters Kluwer kon op flinke kopersinteresse rekenen en dikte 6,2% aan. Het mediaconcern heeft in de eerste helft van het jaar de omzet en winst verder laten groeien geholpen door de groei van de activiteiten in de VS en Azië. Het aangekondigde interim-dividend viel ook in goede aarde. 

Aalberts koerste 0,6% hoger. ASML voegde 0,9% toe aan het vorige slot. Goldman Sachs heeft het koersdoel voor de chipmachinefabrikant opwaarts bijgesteld naar €116.  Randstad dat morgen de resultaten bekendmaakt, werd 2,7% meer waard.

AkzoNobel sloot met 0,8% verlies, Boskalis Westminster stond onderin met 1,1% achteruitgang. Gemalto raakte 1% kwijt.

Arcadis beloond

In de Midkap boekte Arcadis een winst van 0,8%. Het ingeneursbureau verwacht dit jaar een forse winstgroei . Dankzij overnames kwam de omzet over de eerste zes maanden van het jaar flink hoger uit. Aperam dat nabeurs de resultaten presenteert, steeg 2,3%. Koploper Galapagos kon 4,4% bijschrijven.

Imtech dook nog eens 7,7% omlaag na de afstraffing van een dag eerder vanwege een teleurstellend tussentijds handelsbericht. Rabobank heeft in reactie het advies voor de technisch dienstverlener verlaagd. Air France KLM moest 1,5% afstaan.

AscX-fonds Macintosh zag bij de slotbel nog eens 1% van de koers verdampen. Het winkelbedrijf heeft in het eerste helft van het jaar opnieuw rode cijfers geschreven.

Wessanen steeg opnieuw 3,1%, op interesse van beleggers voor goede voeding. Rabobank schroefde eerder het advies terug van buy naar hold. Sinds mei verdienden beleggers €2 per aandeel.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android