Nieuws/Buitenland
668663
Buitenland

'Mullah Mohammed Omar overleden'

De leider van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, is dood volgens de Afghaanse autoriteiten. ,,De Pakistaanse regering en bronnen uit kringen van de Taliban hebben tegenover ons bevestigd dat Omar twee jaar geleden in Pakistan aan een ziekte is bezweken'', zei een Afghaanse regeringswoordvoerder die toevoegde dat het land de zaak onderzoekt.

Bronnen bij de inlichtingendienst van Afghanistan hebben volgens de BBC gezegd dat Omar in april 2013 in een ziekenhuis in Karachi, de grootste stad van Pakistan, is overleden. Hij is vervolgens over de grens in Afghanistan begraven na te zijn geïdentificeerd door een zoon van hem, aldus een anonieme Afghaanse functionaris.

Een zegsman van de Taliban weersprak het overlijden van Omar woensdag tegenover Britse media. Eerder dit jaar brachten de Taliban nog informatie over de springlevende ,,charismatische leider'' naar buiten. Hij was nog steeds druk bezig met het ,,jihadistenwerk'' en het leiden van het Islamitische Emiraat.

Spoorloos

Omar is sinds eind 2001 spoorloos en hij is eerder ook al dood verklaard. De in 1960 geboren geestelijke en guerrillastrijder raakte in de jaren tachtig ernstig gewond in de strijd tegen de troepen van de Sovjet-Unie. Zijn favoriete wapen was overigens van Sovjet-Russische makelij, de RPG-7 raketwerper.

In de slepende burgeroorlog ontpopte hij zich als leider van de tot de Pathanenstam behorende extremisten die zich de Taliban noemden en vrijwel heel het land onderwierpen. Zo werd Omar feitelijk een soort staatshoofd in 1996.

Bin Laden

Door zijn gastvrijheid voor de voortvluchtige steenrijke Saudische terrorist Osama bin Laden (1957-2011) raakte Omar in het vizier van onder andere de VS. Volgens sommige bronnen werd Omar in macht en invloed overschaduwd door zijn gast die er al-Qaeda stichtte.

Na Bin Ladens spectaculaire aanslagen in 2001 in het noordoosten van Amerika, werden de Taliban aangevallen door de VS. De leiders vluchtten waarschijnlijk naar Pakistan. Daar zou Omar nog lange tijd de Taliban hebben geleid. Hij zou later voorstander zijn geweest van vredesonderhandelingen met Kabul.