Nieuws/Binnenland
668677
Binnenland

Dit gebeurt er als je een kind in de auto achterlaat

Iedere zomer horen we ze weer: tragische berichten over kinderen die door hun ouders worden achtergelaten in een snikhete auto. Experts waarschuwen nog maar eens: 'doe het níet, ook al ben je van plan om snel terug te zijn'. Dit gebeurt er namelijk:

Vooral tijdens de zomermaanden warmen voertuigen gigantisch snel op, waardoor een kind binnen korte tijd overlijdt.

Trauma-arts Mary Thorpe vertelt tegenover CBS News hoe dat precies kan. "Stel het is buiten een graad of 26, dan kan de temperatuur in een auto binnen 60 minuten oplopen tot ruim 50 graden. Zelfs als het raam een stukje open staat.''

Het hoeft overigens niet eens bloedheet te zijn. Ook bij een buitentemperatuur van 22 graden kan het op een zonnige dag in de auto binnen een uur 44 graden worden.

Fataal

Iedereen zou last hebben van dergelijke temperaturen, maar kinderlijfjes zijn bijzonder kwetsbaar. "Het lichaam van een kind is klein en daarnaast werkt de 'interne temperatuurregeling' nog niet optimaal. Vooral baby's zweten niet zo makkelijk als volwassenen, waardoor de lichaamstemperatuur al snel oploopt."

Zodra de lichaamstemperatuur van een kind de 40 graden bereikt, krijgt het al last van 'zonnesteek-achtige' symptomen zoals duizeligheid, desoriëntatie, verwardheid en een rode huid. Het slachtoffertje gaat zweten en droogt uit. Ook wordt het bloed stroperiger, waardoor er sneller stolsels ontstaan. Deze stolsels kunnen weer een fataal hartinfarct of een beroerte veroorzaken. Wanneer het nóg een paar graden warmer wordt, vallen allerlei vitale orgaanfuncties uit.

'Onderneem actie'

Thorpe drukt voorbijgangers op het hart om altijd actie te ondernemen als ze een kind in een afgesloten auto zien zitten. "Bel gelijk het alarmnummer. Aan de telefoon kunnen ze je al vertellen hoe je zo snel mogelijk in de auto komt en het kind veilig naar buiten kunt begeleiden."