Nieuws/Binnenland
668686
Binnenland

Al 10.000 euro ingezameld voor Romano

De stichting PrisonLaw heeft in een paar dagen tijd al 10.000 euro ingezameld voor de Nederlander Romano van der Dussen, die al twaalf jaar onterecht vastzit in een Spaanse cel voor verkrachting.

De stichting kan met het geld de juridische strijd voortzetten om Romano vrij te krijgen. Zo zal de stichting zich samen met een gespecialiseerde lokale advocaat voegen als particulier aanklager in het strafproces tegen de Brit Mark Dixie. Daarnaast worden de bijdragen besteed aan het levensonderhoud van Van der Dussen in de gevangenis. Romano geeft zegt in een reactie ‘erg dankbaar te zijn voor de massale steun en aandacht voor zijn zaak.’

Romano van der Dussen zit al twaalf jaar in de cel in Spanje – naar alle waarschijnlijkheid onterecht – voor de verkrachting van drie vrouwen in het Spaanse Fuengirola in 2003. Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. In mei van dit jaar bekende de Brit Mark Dixie, die in Engeland vastzit voor moord en verkrachting, ten minste één van de vrouwen te hebben verkracht. Hij deed dit tegenover de Nederlandse advocate Rachel Imamkhan.

In Spanje is justitie er altijd van uitgegaan dat alle drie de verkrachtingen door dezelfde persoon zijn gepleegd, gezien het tijdstip en de plek. Dixie stond tijdens het bezoek van Imamkhan in zijn cel ook vrijwillig speeksel af voor een nieuwe dna-test, omdat hij niet wil dat een ander onschuldig vastzit voor zijn daden. Aan de hand van dat dna-materiaal stelden Britse forensisch experts opnieuw vast dat er een match is met het dna dat is aangetroffen op het lichaam van één van de slachtoffers, Maria Asuncion C. Interpol concludeerde in 2006 ook al dat er sprake was van een dna-match.

Om de rechtszaak op basis van dit dna-materiaal te kunnen heropenen, moeten volgens de Spaanse rechtsgang ook forensisch experts van de Spaanse politie zélf vaststellen dat er sprake is van een match. Maar niemand in Spanje weet waar het dna-materiaal van Dixie nu is.