Nieuws/Binnenland
668709
Binnenland

Mode

Eind van de Birkin-tas in zicht?

Jane Birkin, naar wie de Birkin tas van Hermès is vernoemd, wil niets meer te maken hebben met het krokodillenleren product. Dat heeft het Britse idool laten weten nadat ze een filmpje van dierenrechten organisatie PETA heeft gezien. In het filmpje wordt uitgelicht hoe onder erbarmelijke omstandigheden krokodillen en alligators worden gefokt en gedood voor de Birkin tassen, riemen en horlogebandjes.

Maanden worden alligators in krappe baden gepropt. Krokodillen moeten in betonnen kuilen wachten totdat ze worden gedood voor hun huid. Voor één handtas zijn twee tot drie huiden nodig. Een reguliere Birkin kost 10.000 euro, een krokodillen versie is er vanaf 30.000.

Geschrokken

'Ik ben geschrokken van de gruwelijke omstandigheden die krokodillen ondergaan voor de slacht van de productie van een Hermès tas die mijn naam draagt', laat de 68-jarige Jane Birkin weten. 'Daarom heb ik Hermès gevraagd om een andere naam voor de Birkin Croco te verzinnen tot de praktijken voor de productie van deze handtas worden verbeterd en overeenkomen met de internationale standaard'.

Onderzoek

Hermès laat weten dat ze een onderzoek instellen naar het reilen en zeilen op de kweekboerderijen. 'Bij Hermès respecteren we en delen we de bezorgdheden van Jane Birkin. Ook wij waren geschrokken van de beelden.'

Toevallig ontstaan

Het Franse luxelabel lanceerde de Birkin bag in 1984. De legendarische tas werd ontworpen nadat voormalig topman Jean-Louis Dumas toevallig naast de Britse actrice zat in het vliegtuig op weg van Parijs naar Londen. Ze had net haar rieten tas in de handbagageruimte weggeborgen toen de inhoud op de grond viel. Birkin klaagde tegen Dumas dat ze geen goede weekendtas kon vinden die ze leuk vond, waarna hij een soepel leren model voor haar ontwierp.