Nieuws/Binnenland
668721
Binnenland

Nazaten herdenken sterfdag Vincent van Gogh

Machteld van Laer en Willem van Gogh, familieleden van Vincent van Gogh (1853-1890), hebben woensdag in de Franse plaats Auvers-sur-Oise de 125e sterfdag van de beroemde kunstenaar herdacht. Ze bezochten zijn sobere kamer in Auberge Ravoux, de herberg waar Van Gogh stierf op 29 juli 1890, en legden op een nabijgelegen begraafplaats zonnebloemen en gele dahlia's op het graf van Vincent en zijn broer Theo.

In de voormalige herberg - nu een monument - kregen de nazaten het eerste exemplaar uitgereikt van 'De Grote Van Gogh Atlas'. Dit is een naslagwerk van het Van Gogh Museum in Amsterdam met honderden historische foto's, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal van alle plekken waar de kunstschilder leefde en werkte. Ook werd in Auberge Ravoux een niet eerder openbaar gemaakte overlijdensakte van Vincent van Gogh getoond.

Van Gogh verbleef op meer dan twintig plaatsen in Nederland, Engeland, België en Frankrijk, op het platteland in Brabant en Zuid-Frankrijk en in wereldsteden als Londen en Parijs. De laatste drie maanden van zijn leven woonde en werkte hij in Auvers-sur-Oise, in de buurt van Parijs. Op 29 juli 1890 stierf hij in de armen van zijn broer Theo, twee dagen nadat hij zich in een open veld in de borst had geschoten.

Volgens directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum biedt de kunstenaar 125 jaar na zijn dood nog steeds „een niet aflatende inspiratie. Hij was een model-Europeaan. Hij was een van de eerste Europeanen die veel is gaan reizen om in andere landen vriendschappen te sluiten en inspiratie op te doen.”