Nieuws
668744
Nieuws

Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17

Premier Mark Rutte heeft woensdag opnieuw bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op de oprichting van een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Hij deed tijdens een telefoongesprek een dringend appel op hem om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek. Woensdagavond stemt de VN-Veiligheidsraad in New York over de resolutie die een nieuw VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken. Moskou vindt het tribunaal voortijdig, omdat het onderzoek naar de crash in Oost-Oekraïne nog niet klaar is.

Bovendien stelde Poetin volgens Russische media dat er nog steeds veel vragen zijn over het onderzoek. Zo zijn er vragen ten aanzien van het verzamelen van bewijs en de weigering Russen toe te laten bij een belangrijk deel van het onderzoek. Maar Rusland blijft bereid tot nauwe samenwerking om de oorzaken en omstandigheden van deze tragedie aan het licht te brengen, meldde persbureau Tass.

Rutte heeft Poetin erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie heeft verbonden om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten. Rusland heeft volgens Poetin een ontwerpresolutie voorgelegd die voortborduurt op die van vorig jaar (resolutie 2166 van Veiligheidsraad van 21 juli 2014) over het neerstorten van de Maleisische Boeing. Poetin betreurde het dat de landen die nu een internationaal tribunaal willen, het door Rusland voorgestelde compromis niet steunen.

Rutte ging in op de twijfels van Rusland over de timing en de vorm van het tribunaal. Volgens Rutte is het wenselijk om het besluit over een tribunaal alvast te nemen voordat de toedracht en de aanklacht bekend zijn. Deze volgorde moet politisering van de rechtsgang voorkomen. Op deze manier gebeurde het ook bij de meeste andere speciale VN-tribunalen. Landen hebben dan alle ruimte om informatie te verstrekken aan het tribunaal, dat zelf onafhankelijk en legitiem opereert, vindt Rutte. Maar Rusland beschouwt bijvoorbeeld het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag als een politiek beladen tribunaal.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in New York. Hij voert zal het woord voeren tijdens de zitting van de Veiligheidsraad.