Nieuws
668745
Nieuws

Nokia onthult virtual-realitycamera

Na de overname van zijn telefoontak door Microsoft liet Nokia weten zich te zullen focussen op zijn kaartendivisie, netwerkinfrastructuur en geavanceerde technologieën. Het bleef lange tijd gissen wat met dat laatste bedoeld werd. Gisterenavond lichtte het Finse bedrijf een tipje van de sluier op.

Nokia kondigde tijdens een evenement in Los Angeles de Ozo aan, een virtual-realitycamera die beelden en geluid kan vastleggen in 360 graden. Het bolvormige apparaatje is daartoe uitgerust met acht camera’s en acht microfoons.

Met de Ozo is het mogelijk om virtual-reality te maken in real-time. Regisseurs kunnen live zien hoe de beelden getoond gaan worden op een VR-headset. In het verleden duurde het soms uren voor virtual-realitymateriaal bekeken kan worden. Door de preview-beelden in een lagere resolutie te tonen, heeft Nokia dit proces kunnen verkorten tot een paar minuten.

Nokia hoopt dat de camera die zich nu nog in de pre-productie fase bevindt, het standaard apparaat wordt voor het schieten van virtual-reality films in Hollywood. De camera is dan ook bedoeld voor de professionele markt en niet voor consumenten.

Daar is de prijs dan ook naar. Volgens de Verge loopt het bedrag in de vijf cijfers. De exacte prijs wordt komende herfst tijdens de officiële lancering van de camera onthuld.