Nieuws/Buitenland
668748
Buitenland

Leger Peru bevrijdt 'jubilerende' gijzelaar

Een inmiddels zeventigjarige gijzelaar was precies 25 jaar de gevangene van de rebellen van Lichtend Pad, toen zij door Peruaanse troepen werd bevrijd. Het leger wist met een omvangrijke actie in totaal 39 mensen hun vrijheid terug te geven. Dat meldt de Britse omroep BBC woensdag.

Het ging om een groep van dertien volwassenen en 26 kinderen, die inmiddels allen per helikopter zijn afgevoerd uit het bergachtige gebied waar ze werden vastgehouden. De jongste van de groep was een jaar oud. Sommigen waren al zo lang gevangene dat ze aanvankelijk zeer argwanend tegenover hun bevrijders stonden en niet begrepen dat ze werden bevrijd.

De gijzelaars werden door Lichtend Pad gebruikt als slavenarbeiders in afgelegen berggemeenschappen. Het betreffende gebied staat bekend als een centrum van cocaïneproductie.

Het leger zette voor de actie 120 militairen en vier helikopters in. De strijd van de Peruaanse overheid tegen de rebellen heeft door de jaren heen naar schatting 70.000 mensen het leven gekost. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd Lichtend Pad voor het grootste deel verslagen. Kleine groepen zijn echter nog steeds actief. Die worden vooral beschouwd als drugshandelaren en niet als politieke activisten.