Nieuws
668765
Nieuws

Onderzoek

Zorgzame huisvrouw na de zwangerschap? Als het aan mannen ligt wel!

De man werkt, de vrouw doet het huishouden. Klinkt dat niet ouderwets? Tóch is niets minder waar: als we het recent gedane onderzoek onder 1800 ouders moeten geloven, is dit precies wat kersverse vaders eigenlijk willen.

De Australische socioloog Janeen Baxter deed onderzoek onder 1800 kersverse ouders. Wat bleek? Zodra mannen vader geworden zijn , krijgen ze een veel meer stereotype kijk op het moederschap e n de verdeling in het huishouden.

Vrouwen versus mannen

Terwijl vrouwen na de geboorte van hun eerste kind nóg sterker overtuigd zijn van het feit dat werkende vrouwen net zo goed goede moeders kunnen zijn als thuisblijvende vrouwen, gaan de kersverse papa’s traditioneler denken op dit gebied. Volgens hen zouden het huishouden en de zorg voor de kinderen niet gelijk verdeeld moeten zijn. Ook zijn veel vaders van mening dat een werkende moeder minder in staat is een goede band met het kind op te bouwen, dan een thuisblijvende moeder.

 

Verklaring?

''De manier waarop we in het Westen ouderschapsverlof, school en werk organiseren, vormen structurele hobbels voor een betrokken vaderschap en versterken de traditionele moederrol van de vrouw'', aldus professor Baxter. ''Of je nu een man of vrouw bent, je moet veel zelfvertrouwen hebben om tegen de stroom in te willen gaan.''

Wat denk jij? Merk jij verschil in huishoudtaken nu je moeder bent geworden? En denk jij ook dat je man traditioneler is gaan denken nu jullie ouders zijn? Wij zijn benieuwd naar jouw mening! 

Bekijk ook