Nieuws
668772
Nieuws

Tsipras verwacht schuldafschrijving in november

De Griekse premier Tsipras zegt dat het land er niet bovenop kan komen zonder afschrijven op de enorme schuldenberg. Volgens Tsipras komt er in november schuldverlichting.

Momenteel wordt er onderhandeld tussen Griekenland en de schuldeisers over de toezeggingen die het land eerder deed in ruil voor een derde steunpakket ter waarde van zo'n €86 miljard.

Tsipras zei in een interview met een Grieks radiostation geen spijt te hebben van de afgelopen vijf maanden. De economische schade die daardoor ontstond, is wel weer in te halen.

Tsipras zei ook dat hij geen andere uitweg zag in de onderhandelingen dan het houden van een referendum, waarin de Griekse bevolking tegen door Europa geëiste bezuinigingen stemde. De Duitse bondskanselier Merkel bestempelde het referendum als een voor of tegenstem over de euro, maar de Griekse premier zei dat de volksstemming alleen was bedoeld om betere voorwaarden te krijgen.

Tsipras zegt nog steeds niet achter het akkoord te staan. Hij noemt de bailout verkeerd en wil de afspraken nog altijd aanvechten. Dat belooft weinig goeds voor de huidige onderhandelingen. De vorige twee steunpakketten liepen onder andere spaak omdat de Griekse politici zich te weinig hebben ingezet om bezuinigingen door te voeren.

Ook in zijn eigen partij Syriza rommelt het. De ministers van Energie en staatssecretaris van Financiën stapten op uit woede over het akkoord. Tsipras hoopt nu het land weer te kunnen regeren en daadkrachtig te kunnen zijn. "Maar als we de parlementaire meerderheid verliezen, worden we gedwongen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven." Of het zover komt, hangt af van een partijbijeenkomst van Syriza, die binnenkort plaats vindt.