Nieuws/Buitenland
668780
Buitenland

Leeuwendoder heeft spijt

De man die de beroemde leeuw Cecil heeft doodgemaakt voor zijn plezier, heeft achteraf spijt.

' Ik had geen idee dat de leeuw zo geliefd is', laat Walter Palmer (55) in een reactie weten. Wereldwijd werd geschokt gereageerd op het neerschieten van de leeuw. Palmer zegt verder dat hij op pad was met beroepsjagers en dat hij alle benodigde vergunningen had. „Voor zover ik wist, was alles aan deze tocht legaal”.

De Amerikaanse tandarts betaalde bijna 50.000 euro om op het dier te mogen jagen in Zimbabwe. Palmer is op diverse foto's te zien met dieren die hij in Afrika met pijl en boog wist te verschalken, onder andere een luipaard en een andere leeuw. De man is een aantal jaren eerder veroordeeld vanwege het illegaal doden van een zwarte beer.

Cecil werd 's nachts uit het nationale park gelokt waar hij leefde. Daarna werd hij met pijl en boog beschoten en raakte hij gewond. De jagers vonden hem de volgende dag (1 juli) en maakten hem af. Zijn dood werd maandag wereldnieuws. Er zijn inmiddels al verschillende protesten van boze dierenliefhebbers tegen de tandarts aangekondigd.

Het nationale park waar de leeuw leefde en lokale dierenbeschermers willen de schuldigen voor de rechter slepen wegens stroperij. De dood van Cecil is volgens hen bovendien een klap voor het toerisme daar. Volgens de voorzitter van de Zimbabwe Conservation Task Force komt er nog een triest vervolg. ' Nu Cecil dood is, is Jericho de volgende leeuw in de hiërarchie. Waarschijnlijk gaat hij nu alle welpen van Cecil doden.'