Nieuws
668798
Nieuws

Uitrollen Windows 10 begonnen

Het upgrade-proces naar Windows 10 is in delen van de wereld begonnen. De Spaanse weblog Microsoftinsider.es heeft bevestigd dat het uitrollen in elk land direct na middernacht op 29 juli van start gaat.

Als eerste krijgen alleen leden van het Insiders-testprogramma bericht dat ze het nieuwste besturingssysteem van Microsoft kunnen downloaden. Dat zijn mensen en bedrijven die zich vooraf hebben opgegeven en die de proefversie van Windows 10 al gebruiken. Het gaat wereldwijd om drie tot vijf miljoen mensen, aldus Microsoft, maar het is niet bekend hoeveel Nederlanders onder hen zijn.

Windows Central meldt dat leden in China al afbeeldingen online hebben gedeeld van de upgrade-oproep die op hun computerscherm is verschenen. Ook leden uit onder meer India en Spanje laten via het forum op Windows Central weten dat hun upgrade is begonnen met downloaden.

Volgens Microsoft zijn de nieuwe gebruikers woensdag nog geen grote problemen tegengekomen. „De proefversie is uitgebreid getest, dan zijn de eerste kinderziektes er vaak al uit. We hebben geen meldingen van grote ongemakken”, aldus een woordvoerder.

Mensen die geen lid zijn van Windows Insider moeten nog even wachten totdat zij Windows 10 kunnen downloaden. Dat kan enkele dagen of zelfs weken duren. Microsoft heeft voor gebruikers die hun computer hebben gereserveerd voor een upgrade al wel stilletjes de nodige bestanden gedownload.

Windows 10 is de opvolger van Windows 8. Dat systeem flopte en Microsoft wil dat graag doen vergeten. Daarom kunnen gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 gratis overstappen. Zij krijgen een pop-up op hun scherm als ze aan de beurt zijn voor de upgrade.

De Consumentenbond had dinsdag kritiek op Windows 10. Volgens de organisatie krijgt Microsoft toegang tot veel persoonlijke gegevens van gebruikers. Zo registreert het systeem waar de mensen zijn en kunnen apps zien wie de gebruiker is. Wie dat niet wil, kan Windows 10 beter handmatig installeren en daarbij de instellingen aanpassen, aldus de Consumentenbond.