Nieuws/Binnenland
668808
Binnenland

Dahlia's op 125e sterfdag Vincent van Gogh

Op het Museumplein in Amsterdam is de 125e sterfdag van kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) woensdag herdacht met 50.000 dahlia's. De corsogemeenschap uit Zundert heeft op het plein een dahliatableau gebouwd met een van Vincents zelfportretten. Het is een eerbetoon aan haar beroemdste inwoner, want het Brabantse Zundert was de geboorteplaats van Van Gogh.

De bloemen op het 8 meter hoge en brede tableau komen letterlijk van Vincents geboortegrond. Ze groeiden op de plek achter zijn ouderlijk huis, „waar hij als kind ronddwaalde op ontdekkingstocht in de natuur”. Tijdens de onthulling werd postuum en symbolisch alsnog een 'tikhamer' uitgereikt aan Van Gogh. Alle Zundertse kinderen krijgen bij hun geboorte een hamertje met hun naam erop zodat ze later kunnen helpen met de bouw van bloemencorsowagens, maar Van Gogh heeft dit nooit gekregen.

Zundert staat bekend om het jaarlijkse bloemencorso, dat op de eerste zondag in september plaatsvindt. De optocht van corsowagens heeft dit jaar 'Van Gogh' als thema. Alle twintig deelnemende buurtschappen bouwen dit jaar een corsowagen die is geïnspireerd door het leven en het werk van de kunstenaar.

Op woensdag is het exact 125 jaar geleden dat Van Gogh overleed, in de Franse plaats Auvers-sur-Oise. Twee dagen voor zijn dood, op 27 juli 1890, schoot hij zichzelf in de borst. Aangenomen wordt dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Dit hele jaar zijn er in heel Nederland activiteiten om stil te staan bij het 125e sterfjaar van de beroemde kunstschilder.