Nieuws
668813
Nieuws

Praat mee

Tijd voor een examen voor ouders?

VROUW-columniste Catherine Keyl had een gesprek met vier mensen over het ouderschap. Maar liefst twee van de gesprekspartners vertelden dat ze een moetje waren of niet gewenst. Beiden hadden het gevoel dat ze niet geliefd of te veel waren. Catherine vroeg zich af of het niet tijd is dat alle ouders examen doen, voordat ze ouders worden.

"Afgelopen week kreeg ik nog een illustratie van hoe belangrijk die zwangerschap, maar dan ook vooral geestelijk, is. We waren met z’n vieren in gesprek. Laten we de deelnemers nummers geven."

Misplaatst

"Nummer drie vertelde dat zijn ouders hem nooit onvoorwaardelijk leuk hadden gevonden. Hij was niet gewenst, want er waren al drie kinderen. Hij moest z’n hele leven vechten voor de liefde van z’n ouders. Voelde zich altijd te veel, of misplaatst.

Moetje

Nummer vier was wat we vroeger noemden een ’moetje’, een kind geboren uit een vluchtige liefdesrelatie die dan in die tijd tot een huwelijk moest leiden. Een grote schande. De worsteling van de ouders: kunnen we wel een kind betalen, zijn we er wel klaar voor, hoe moet dit allemaal, is overgebracht op het ongeboren kind, dat daardoor altijd het gevoel heeft niet geliefd te zijn. Een gevoel dat, zelfs na al die jaren, nog steeds aanwezig is. Misschien toch tijd voor een examen voor ouders?"

Lees de hele column van Catherine hier.

Praat mee

Wat vind jij van het idee om ouders eerst te laten testen of ze wel geschikt zijn voor het ouderschap? Praat mee!