Nieuws
668874
Nieuws

Omzet afgelopen kwartaal daalt

KPN positiever over heel 2015

KPN heeft zijn brutowinst eerder dan verwacht zien stabiliseren en is positiever geworden over het resultaat dat over heel 2015 kan worden geboekt. Dat meldde het telecombedrijf woensdag.

KPN boekte in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat (ebitda) voor eenmalige kosten van 602 miljoen euro. Dat was 1,5 procent meer dan een jaar eerder, waarmee er sneller dan verwacht een einde kwam aan de daling van het resultaat. Die stabilisering werd door KPN eerder voor eind 2015 voorspeld. Het bedrijf verwacht nu dat het resultaat over heel dit jaar ongeveer even hoog zal zijn als in 2014.

De omzet van KPN zakte vorig kwartaal met bijna 4 procent naar 1,75 miljard euro. Net als in voorgaande kwartalen hield het bedrijf last van de moeilijke omstandigheden op de zakelijke markt. De opbrengsten van mobiele en vaste diensten voor consumenten waren ongeveer even hoog als een jaar eerder.

Op de zakelijke markt kromp de met vorig jaar vergelijkbare omzet met 9 procent, terwijl het bedrijfsresultaat er een vijfde kleiner werd. KPN werkt aan een reorganisatie die de zakelijke tak weer winstgevend moet maken en verwacht die operatie de komende maanden versneld te kunnen uitvoeren.

Consumenten gaven vorig kwartaal 6 procent meer uit aan hun KPN-mobiel. Daarbij wist het bedrijf meer abonnees te strikken, waardoor het marktaandeel groeide van 42 naar 44 procent.

De nettowinst van KPN zakte met 55 procent, naar 160 miljoen euro. Die winst werd een jaar eerder gestuwd door een forse, eenmalige pensioenmeevaller. Vorig kwartaal profiteerde KPN wel van dividend uit het belang in Telefónica Deutschland. Dat geld wordt in de vorm van een interim-dividend van 3,4 eurocent per aandeel aan aandeelhouders doorgegeven.