Nieuws/Binnenland
668875
Binnenland

SAIL AMSTERDAM

IJmuiden loopt vooruit op Sail

Voorafgaand aan Sail Amsterdam wordt in IJmuiden en Beverwijk de PreSail IJmond gehouden. Tijdens dit evenement zijn veel Tall Ships al te bezichtigen en worden veel andere nautische en culturele activiteiten georganiseerd.

PreSail IJmond wordt gehouden in de haven van IJmuiden én in de haven van Beverwijk. Het evenement sluit naadloos aan op de SAIL-In Parade  op woensdag 19 augustus.

De volgende Tall Ships komen voorafgaand aan de SAIL-In Parade in de havens van IJmuiden en Beverwijk te liggen:

Belem, Christian Radich, Statsraad Lehmkuhl, Kapitan Borchardt*

Bark Europa, Götheborg, Etoile de Roy, De Gulden Leeuw

La Grace, Kruzensthern, Clipper Stad Amsterdam*, Tres Hombres*

Wylde Swan*, Nao Victoria, Sedov, Morgenster*, Eendracht, Sagres

Schepen met een * liggen op zaterdag 15 en zondag 16 augustus al in IJmuiden, de overige schepen arriveren uiterlijk op dinsdag 18 augustus in de IJmond.

Enkele activiteiten:

De Trawlerkade in IJmuiden wordt tijdens PreSail opgeluisterd met een grote zandsculptuur dat gedurende het evenement wordt gemaakt.

Donderdag 13 augustus wordt dertig ton zand op de kade gestort. Twintig ton is bestemd voor kunstenaar Lucas Bruggemann die een afbeelding maakt van de replica van het VOC-schip De Halve Maen, dat ook naar IJmuiden komt. Bruggemann is naar verwachting van vrijdag tot zondagavond bezig met het bouwwerk van 3,5 bij 2,5 bij 2,5 meter. De laatste tien ton zand is bestemd voor kinderen die hun kunsten willen beproeven.

Op de Halkade en de Kop van de Haven in IJmuiden worden de tall ships en hun bemanningen welkom geheten door shantykoren en swingende bands.

Net als bij de andere onderdelen van PreSail IJmond zijn alle optredens gratis toegankelijk.