Nieuws
668880
Nieuws

In het nieuws

9 manieren om een nep Facebook profiel te herkennen

Stel je eens voor: uit nieuwsgierigheid klik op je op de Facebookpagina van de mysterieuze Daniël Jambers - de jongen waarmee Lisa contact had - als je ineens de naam van jouw dochter in zijn vriendenlijst ziet staat. De schrik slaat je om het hart! Hoe kun je als ouder voorkomen dat jouw dochter online bevriend raakt met verkeerde types? VROUW.nl helpt je een handje op weg met deze negen manieren om een nepprofiel op Facebook te herkennen.

Heeft jouw zoon of dochter een nieuwe vlam via het internet leren kennen? Hartstikke leuk natuurlijk, maar tóch knaagt er iets aan je: kun je deze nieuwe Facebookvriend wel vertrouwen? Geen nood! Met deze negen manieren ontmasker je zó een fake profiel.

1.Modellenfoto's

Heeft de nieuwe Facebookvriend van je zoon of dochter een wel heel mooie en professionele foto als profielfoto? Dit zou al de eerste alarmbel kunnen zijn. Hoewel een goede foto op zich geen slecht teken hoeft te zijn, zou het óók goed kunnen dat iemand een foto van Google of ander bestaand profiel heeft gehaald om een fake account te creëren. Het kan dus geen kwaad om de profielfoto even na te trekken!

2. Té perfect

Komen de interesses van hem/haar exact overeen met die van je zoon of dochter? Wees dan alert. Het zou kunnen dat deze slimmerik het expres heeft gedaan om een gesprek met jouw kind te kunnen beginnen!

3. Vrienden

Een andere manier om te checken of een profiel nep is, is door te kijken naar de vrienden en volgers. Zijn de vrienden bijvoorbeeld alleen maar meisjes in de leeftijdscategorie van jouw dochter? Dan kan dit duiden op een fake account.

4. Gemeenschappelijke vrienden

Hebben jij en de nieuwe vriend van je zoon/dochter toevallig gemeenschappelijke vrienden? Ga bij hen na of de persoon in kwestie wel daadwerkelijk bestaat en informeer wat voor een type het is.

5. Zoekmachine

Google is je beste vriend om een fake profiel op te sporen! Je kunt zoeken op de naam, beroep of school. Komt er niets uit de zoektocht? Dan zou je je kunnen afvragen of de informatie op het account wel degelijk klopt.

6. Omgekeerde zoekmachine

En wat dacht je van de omgekeerde zoekmachine, namelijk Google Images? Sla één of twee foto’s op en zoek naar de afkomst van deze foto’s. Een zeer snelle en effectieve manier om een bedrieger te ontmaskeren!

7. Foto's

Werp ook eens een kritische blik op het fotoalbum. Welke foto’s staan er op het profiel? Reageren er vrienden of familieleden? Ook tags zijn een goede indicator om te zien of deze persoon écht bestaat. Indien de gebruiker enkel professionele modellenfoto’s op zijn/haar profiel heeft staan, bestaat er een kans dat het profiel nep is.

8. Andere onbekenden

Laat je niet misleiden door andere, voor jou onbekende Facebookvrienden van de desbetreffende persoon, die zijn/haar bestaan aan jou of je kind bevestigen! Het is heel simpel om meerdere fake accounts op te zetten om uiteindelijk een denkbeeldig sociaal netwerk te creëren. 

9. Vrienden en familie

De nieuwe Facebook vriend van je kind plots ook jou of andere familieleden toe? Wees dan alert. Vaak doen bedriegers dit bewust om meer vertrouwen bij je zoon of dochter te winnen.