Nieuws
668881
Nieuws

Eindhoven Airport mogelijk strafbaar

Eindhoven Airport heeft mogelijk laakbaar en zelfs strafbaar gehandeld door een noodlanding van Transavia op zaterdag in zware storm bot te weigeren. Het ernstige voorval is gemeld aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

„We zijn bezig alle feiten te verzamelen om een officieel onderzoek te starten. In welke omvang dat gebeurt, beslissen we binnenkort”, aldus gisteravond de Onderzoeksraad tegenover De Telegraaf.

Hoewel de Transavia-bemanning zowel in de cockpit als in de cabine de juiste veiligheidsprocedures volgde en niks fout deed, zijn er vraagtekens bij de beperkingen om uit te wijken naar Eindhoven Airport, nadat landing op Rotterdam Airport mislukte.

Geluid

„Eindhoven is geen uitwijkluchthaven vanwege strakke geluidsgrenzen. Dat weten vliegmaatschappijen”, zei de woordvoerster gisteren. „Maar in acute noodgevallen kan er wel bij ons geland worden.” Dat zou nog niet aan de orde zijn geweest met de Transavia-vlucht. Ze wilde daar niet verder op ingaan.

De Boeing 737 vloog met 170 passagiers van Gerona naar Rotterdam, toen de loeiharde zijwind het landen onmogelijk maakte. De vrouwelijke captain besloot een doorstart te maken naar een luchthaven ’meer uit de wind’, maar Eindhoven gaf geen toestemming. Zij zette het toestel daarop knap zonder kleerscheuren aan de grond op Schiphol.

Daar was door de storm maar één baan open, zodat horrorvlucht HV5068 lang moest rondcirkelen boven Schiphol. Na weer een vergeefse landingspoging, waarbij de ’vleugelflaps’ ook nog defect raakten, vroegen de piloten met spoed om voorrang, toen de brandstof opraakte. Inzittenden stonden doodsangsten uit in de hevige turbulentie.

Lees hier meer