Nieuws
668886
Nieuws

Odette blogt

Twee chemo's voor de prijs van één

Het voelt bijna als een casino bezoek: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Deze week ben ik begonnen aan de tweede grote chemokuur. Voor eierstokkanker wordt een intensieve kuur van 9 weken non-stop chemotherapie voorgeschreven, waarbij om de 3 weken een cocktail van twee soorten wordt gegeven. Deze week dus een soort happy hour: twee voor de prijs van één.

Het doel? Eierstokkanker is een listige rakker. Zelfs als hij (of zij) zich niet meer laat zien, is er een behoorlijk risico dat er toch nog ergens iets verstopt zit. Daarnaast heeft de kuur vorige keer ook de baarmoederhalstumor verder laten slinken en is er zelfs een effect op de bestraalde longerwt mogelijk. Kortom: eigenlijk drie voor de prijs van één! Gewapend met schone klieren, nauwelijks tumormarkers in mijn bloed en naast de baarmoederhalstumor en het erwtje alleen nog een plekje achter de baarmoeder, ga ik lustig door met de strijd. Ik kan doorgaan. En alleen daarvoor al ben ik dankbaar.

Deze week werd het mij eens temeer pijnlijk duidelijk dat dat feit alleen al, een soort verknipte luxepositie is. Zo dronk ik een kop thee met collega Ingeborg, wiens blog eveneens via Telegraaf.nl te lezen is en appte ik uitvoerig met een vriend over het gevecht van Frederik van den Broek. Zowel Ingeborg, als Frederik hebben een hersentumor. Terwijl Ingeborg zich krachtig weert en voorlopig weer even kan berusten in een “stilstand” van haar tumor, is het lot van Frederik een stuk minder aangenaam. Hij heeft het zwaar.

Twee weken geleden maakten we nog grapjes via dezelfde gezamenlijke vriend. Ik stuurde een sms waarin ik hem een held noemde. Frederik reageerde met “jij bent een driedubbele held”. Ik moest lachen. Hij ook. Inmiddels ben ik verdrietig. En boos. Want Frederik heeft een droom. Een wens. De kans dat hij die in vervulling ziet gaan tijdens zijn leven is miniem. Men gaat ervan uit dat de tijd die hem rest niet genoeg is om zijn geweldige droom uit te zien komen.  Er is namelijk nog € 40.000 nodig om zijn grandioze concept te kunnen realiseren: een app die mensen met hersenbeschadigingen helpt om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. En ik weet als geen ander hoe belangrijk dat is.

Want als ik al moeite heb met het bijbenen van welk medicijn ik wanneer moet nemen en wat ik op welk tijdstip moet doen, dan moeten dat soort dingen voor iemand met een hersenbeschadiging of hersentumor, al helemaal een grandioze uitdaging zijn. Ingeborg is vastbesloten om het liefst nog deze week die beruchte 40K voor Frederik in de wacht te slepen. Correctie: voor het realiseren van Frederik’s levenswerk. Zie het maar als zijn ultieme nalatenschap. Ontroerend en mooi. Vertederend bijna om te zien hoe menig jong mens dat geconfronteerd wordt met deze gruwelijke sluipmoordenaar, zich tot doel stelt om anderen te helpen. Maar wie beter dan degene die gedwongen wordt om in deze nauwsluitende, wringende en spijkerharde schoenen te lopen, is beter in staat om zich in te leven in een ieder ander die dit lot treft? Niemand.

Vorige week hebben Ingeborg en ik met een glas “takkenthee” (want met een hersentumor is het woord ‘munt’ soms even lastig te vinden) geproost op onze doelstelling voor deze week: zoveel mogelijk crowdfunding te doen voor de droom van Frederik. In de hoop dat hij in ieder geval nog mee mag maken dat er voldoende geld bij elkaar gebracht is om zijn MindApp te gaan maken. Ineens werd zijn wens, onze missie. Lieve Frederik, mooi mooi mens, ik kan niet veel voor je doen, het liefst zou ik je hoofd kussen en daarmee alle narigheid weg toveren… Wat ik wel kan doen is een oproep plaatsen via deze weg. Want vandaag is mijn blog van en voor jou. En voor een ieder voor wie jij jouw app wil maken. Ik huil en hoop dat we het redden om genoeg geweldenaren te vinden die ons steunen. Tegelijkertijd beloof ik je bij deze, dat Ingeborg en ik, samen met jouw vrienden hoe dan ook zullen zorgen dat hij er komt. Zodra dat gelukt is, drinken we een kopje takkenthee, op jou. Want driedubbel heldin of niet, voor mij blijf jij een superheld.

Help jij ons om Frederik’s droom waar te maken? Surf dan snel naar de website : MindApp.

Over Odette

Al jaren runt Odette Schoonenberg samen met haar zakenpartner en tv-persoonlijkheid Thijs Willekes het succesvolle PR-bureau So PR. Wanneer zij gediagnosticeerd wordt met maar liefst drie totaal verschillende kankersoorten, probeert zij haar reputatie als 'boeddhist op hoge hakken' niet alleen waar te maken, maar gaat tevens glimlachend de strijd aan met het nog altijd heersende stigma rondom kanker. Op VROUW.nl blogt ze elke woensdag over die strijd.