Nieuws/Binnenland
668894
Binnenland

Mook: kruispunt van drie fijne fietsprovincies

Cryptogram, 1 woord, 4 letters. Omschrijving: ’In Limburg staat de driepoot eveneens’. M + ook? Inderdaad: Mook, de meest noordelijke plaats in Limburg. Kruispunt van drie fijne fietsprovincies: Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. We vonden een prachtige route langs een paar pareltjes, dat scheelt u straks veel gepuzzel.

’Die stipjes in de verte zijn de flats op de Wageningse berg. Daar ligt Lobith en bij nog helderder weer kun je Oss zien, bijna 30 kilometer verderop.” Hennie van Hout hijgt nog na van de klim naar de torenkamer van ’zijn’ jachtslot de Mookerheide. Op 85 meter hoogte kijken we uit over de bossen, weilanden en uiterwaarden van Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Zelfs het Duitse Reichswald bij Kleef is zichtbaar. Hoewel de toren op dit drieprovinciënpunt slechts 35 meter hoog is, krijgen we er gratis 50 meter bij, omdat het slot op een stuwwal van het Rijk van Nijmegen ligt. Hennie begon 30 jaar geleden een hotel-restaurant in het jachtslot uit  1902, dat nagenoeg in oorspronkelijke staat verkeert.

Zen

Van het uitgestrekte landschap zullen we slechts een fractie verkennen. Samen met Edward Troost, die de streek als zijn spreekwoordelijke broekzak kent en die bovendien het leukste beroep van Nederland voor zichzelf heeft gecreëerd: fietscoach. „Nee, ik ben geen trainer van een wielerploeg, maar fiets met directeuren en managers door ons prachtige land, terwijl we in alle rust managementkwesties bespreken en naar oplossingen zoeken. Ons landschap is een en al zen en inspiratie, daar kan geen vergaderruimte tegenop.”

Het zijn inderdaad geen systeemplafonds, maar de kruinen van de bomen op de Wolfsberg waar we allereerst onderdoor fietsen. Na uitspanning het Zwaantje worden we opnieuw op een weids uitzicht getrakteerd: Groesbeek, het Duitse Reichswald en het Zevendal. Alsof het niet op kan, krijgen we vervolgens de Mookerheide in volle glorie voor de kiezen. „Dit bos- en heidegebied kennen we van de Slag op de Mookerheide tijdens de 80-jarige oorlog met de Spanjaarden. Later, in WO II is hier ook gruwelijk veel gevochten en zijn heel wat dorpen en de steden aan flarden geschoten.”

Granaatinslagen

Daar kan barones Emma van der Biezen-van Verschuer alles over vertellen. Van haar ouderlijk huis naast de Bovenste Plasmolen was niets meer over. In de muur van de watermolen ernaast zijn de granaatinslagen duidelijk zichtbaar. Gekleed in korte broek en op plastic schoenen – „nee, ik wil echt niet op de foto!” – leidt ze ons rond door haar achtertuin. „Het water wordt via een stalen goot aangevoerd.

Gemaakt door de Nederlandse Spoorwegen, want die beheersen nog de kunst van het klinken”, looft de adellijke Emma. Haar opmerking klinkt, in de week dat bekend werd dat er 11 miljard euro aan de Fyra is verspijkerd, bijna als humor. Via een steile trap – zodat de molenaar minder snel door zijn rug zou gaan als hij een zak meel moest sjouwen – bereiken we de etage met het maalwerk. „Elke maand wordt hier door vrijwilligers meel gemaald. Op water en een 100 jaar oude motor.”

Fortificatie

Na de brug over de Mookerplas pauzeren we níét bij het Theehuisje van Milsbeek, omdat Edward ons ook nog even het Genneperhuis wil laten zien. Een burcht en een vesting aan de monding van de Niers in de Maas. Helaas zijn de Franse troepen ons voor geweest; zij verwoestten de fortificatie in 1710, waarna de stenen gebruikt zijn voor de huizenbouw in Gennep, dat het op zijn beurt dik tweehonderd jaar later moest ontgelden door de bommen van de Duitsers en geallieerden. Toch is het het ommetje waard: want een paradijs voor fietsers en wandelaars.

In Gennep mogen we eindelijk in de ankers. Op De Markt doen we een drankje bij Hotel de Kroon, met uitzicht op de toren van het stadhuis en het ooievaarsnest dat effectief gevleugelde gasten heeft. We fietsen terug naar het jachtslot. Via het agrarische achterland van Ottersum gaat het langs het Reichswald, dat in zijn eentje een fietstocht waard is. Na Milsbeek zien we de uitnodigende strandjes van de Mookerplas en in Cuijk kunnen we de twee torens van de kerk, die ’s ochtends nog in de verte uit de horizon staken, bijna aanraken.

Kunstenaars

Net als Bergen (NH) heeft Plasmolen (L) vanaf het begin van de vorige eeuw kunstenaars aangetrokken. De schilder Jacques van Mourik was gefascineerd door o.a. de boeren en de natuur in dit deel van Nederland. Het documentatiecentrum www.stichtingvanmourik.nl ontfermt zich liefdevol over de werken van hem en andere kunstenaars uit deze streek.

35 KM

Start jachtslot Mookerheide. Route in de vorm van een 8. Knooppunten 47 – 46- 42-27-38-39-41-50-42-23-37-24-27-44-45-47 Algemene informatie www.vvvlimburg.nl/regio-vvvs/noord-limburg

Agenda: Kunstgroep Kolonie Plasmolen organiseert 12 -13 september hun atelierroute www.kunstgroepkp.nl

DOEN ’s Zomers is de Bovenste Plasmolen open voor publiek. Op gezette tijden geeft Emma een rondleiding. Gratis en voor niets. Een bijdrage in de hoge onderhoudskosten wordt vast op prijs gesteld.

HORECA EN OVERNACHTEN  www.deplasmolensehof.nl en www.mookerheide.nl. Zie ook: www.smaakparels.nl Fietsvriendelijk: www.logementdereiziger.nl B&B: www.bedandbreakfastkistetrui.nl of www.onderdepanne-middelaar.nl