Nieuws
668899
Nieuws

’Het is het lekkerst in de auto, met de airco aan’

Puffen in de Ardèche

Ervaren Frankrijkgangers voelen het direct: het is dit jaar flink warmer dan anders. De Ardèche gloeit in de zomerhitte, nabij de campings van de bloedhete Côte d’Azur onder Fréjus vluchten toeristen voor opstekende bosbranden. Om niet onder de hitte te bezwijken, worden culturele bezoeken afgelast en geldt maar een devies: het water in! In het binnenland of een duik in de Middellandse Zee…..

„Het is niet te houden!”, zegt Marjan Andringa (44). De Friezin is met haar man en twee dochters Romy (13) en Marjet (16) neergestreken op een bankje in de schaduw op het Place Armand Puaux in de zinderende Ardèche. „We hebben temperaturen van 44 graden gehad in de afgelopen dagen. Er is maar één plek waar je het op zo’n moment uithoudt, en dat is het zwembad van de camping. Bij de ingang stond van de week een file.”

Nu het wat ’frisser’ is – 34 graden – bezoekt het gezin het eeuwenoude plaatsje Vallon-Pont-d’Arc. „We kunnen ’s ochtends niet te lang blijven liggen”, zegt vader Edwin (44). „Onze tent staat vol in de zon, dan brand je je bed uit.” Marjan: „We hadden wel om schaduwplekken gevraagd, maar door de extreme droogte zijn de blaadjes van de bomen gevallen. Er is dus ook geen schaduw meer.” Op de heetste dagen voelde het aan als 50 graden, verzucht Romy. „Het lekkerst is het in de auto, met de airco aan”, lacht Edwin.

Voortent

Even verderop, op camping International pal aan de rivier de Ardèche, hebben Annette (49) en Henry (43) Houdé uit Meppel net hun caravan geparkeerd. Hier hebben de bomen hun bladeren nog niet verloren, maar het stel vindt het wel te warm om de voortent op te zetten.

Hun 10-jarige zoon Toine is de tenten al langsgelopen op zoek naar kameraadjes – het aantal Nederlandse nummerborden en leeftijdsgenoten valt tegen – en is nu met zijn vader op weg naar het water om even af te koelen. „We waren op doorreis, gelukkig hebben we maar twee uurtjes in de auto gezeten”, zegt Annette.

Haar andere zoon Sven (6) staat al klaar om naar het zwembad te gaan. „Zelfs voor de boodschappen pakken we de auto, al is de supermarkt maar een paar honderd meter verderop. Alles is te veel! We zijn niet eens naar een van de vele grotten hier in de buurt gegaan, terwijl het daar juist koel is.”

De Pont d’Arc is het beginpunt van vele tochten over de Ardèche. Even buiten het dorpje komen kanoërs onder een natuurlijke rotsbrug door, de Pont d’Arc. Aan de rivier zit René van der Klis, die vele sportievelingen voorbij ziet peddelen. De 49-jarige Huizenaar mag zelf het water niet in, omdat hij vlak voor de vakantie last kreeg van trombose. Hij vond de perfecte plek om toch niet oververhit te raken: onder een parasol, met zijn gezonde voet in het water. Zijn vrouw en twee zoons pendelen tussen rivier en zwembad heen en weer.

IJskast

„We zijn op de bonnefooi vertrokken en wilden eigenlijk naar het kustplaatsje Argelès-sur-Mer. Toen ik in m’n beste Frans naar een camping daar belde, hoorde ik dat het vol was. En zo bloedheet, dat ze zeiden: het is eigenlijk beter als u niet komt!”

Van der Klis baalt dat de ijskast in de caravan het bier niet koud krijgt, omdat hij maar een paar graden onder de buitentemperatuur koelt. „We hebben er eentje gehuurd op de camping. Even later zagen we meerdere buren er ook mee lopen, het idee vond navolging”, zegt hij, terwijl de kanoërs door een speciaal gemaakte goot roetsjen.

De hitte is het allerzwaarst voor viervoeters. Bircam uit Sneek ligt uitgeteld onder het bankje. Marjan: „’s Avonds laten we hem in een beekje zwemmen en ik houd hem nat met handdoeken.” Bijkomend nadeel, volgens dochter Romy: „Van die hitte gaat hij extra hard snurken.”